Opozicija u RS-u sprema proteste ispred RTRS-a

Opozicione stranke u Republici Srpskoj najavile su nove proteste u Banjoj Luci, nezadovoljne, između ostalog, radom i izvještavanjem javnog servisa Radio-televizije Republike Srpske.

- Dođi na protest jer slobodu moramo odbraniti - navodi se u poruci, koju je  opozicija u RS-u uputila građanima uoči njihovih trećih postizbornih protesta.

O razlozima za proteste koji će se održati u srijedu u 18:00 sati ispred zgrade RTRS-a, lideri opozicije sugovorili na pres-konferenciji.

Potpredsjednica PDP-a i kandidatkinja opozicije za predsjednika RS-a Jelena Trivić  kazala je da protesti neće stati, te da 1.000 razloga ima za proteste.

- Naš zahtjev je žalba CIK-u i Apelacionom vijeću Suda BiH, ali i zahtjevi sa prethodnih skupova. Rad pravosuđa i procesuiranje onih koji su učestvovali u krađama na izborima. Brojni su dokazi, a nema ni jednog epiloga. S tim nećemo stati. Kakvu god donijelo odluku Apelaciono vijeće, neće biti 'pojeo vuk magarca' i nikom ništa - istakla je Trivić.

Ona je kazala da neće šutke gledati kako je građanima RS-a oteta izborna volja.

Trivić se osvrnula i na uticaj vladajućih struktura na rad RTRS-a. Ona je poručila  da ostaje i zahtjev prema RTRS-u za objektivno izvještavanje i da prestanu etiketirati sve ljude koji drugačije misle od režima.

- RTRS je kuća svih nas. Trebala bi biti kuća svih građana. Pa i mi neke građane predstavljamo. Ne etiketirate vi nas. Vjerujte, nemam problem s etiketama RTRS-a. Vi etiketirate sve one građane koji imaju slično razmišljanje kao mi - kazala je Trivić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se osvrnuo na odluku CIK-a da proglasi Milorada Dodika za pobjednika. On je istaknuo da je poslano preko 300 stranica raznih dokaza koji su složeni sa pravnicima. Borenović smatra  da je riječ o žalbi koju pravosudna instanca ne može odbaciti, nego prihvatiti.

- Dovoljno je da se pogleda samo sadržaj žalbe koja ima na desetine i stotine raznih dokaza da se ovi kriminalni i koruptivni izbori za nivo predsjednika i potpredsjednika ponište u cijeloj RS i u skladu s Izbornim zakonom ove zemlje u roku od 14 dana ponove - rekao je  Borenović.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine trebala bi sutra potvrditi zvanične rezultate Općih izbor, osim ako Apelaciono veće Suda BiH ne donese drugačiju odluku u odnosu na onu koju je donio CIK u vezi sa žalbama koje se odnose na ponavljanje izbora za nivo predsjednika i potpredsednike RS-a.

federalna.ba/Fena

opozicija RS SNSD CIKBiH protesti