Opozicija u RS-u najavila parlament na otvorenom, Stevandić ih optužio da pokušavaju izazvati nerede
(Izvor: RTRS)

Opozicija u RS-u najavila parlament na otvorenom, Stevandić ih optužio da pokušavaju izazvati nerede

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić (US) optužio je opoziciju u RS da najavljenim održavanjem parlamenta na otvorenom, zakazanom u četvrtak 7. septembra, pokušava da izazove sukobe i nerede da bi se, kako je naveo, RS oslabila u svojoj odbrani.

"Odlučili su se na proteste ispred Narodne skupštine, umjesto borbe protiv nelegalnog (visokog predstavnika u BiH) Christiana Schmidta i odluka Ustavnog suda BiH o čemu dio opozicije ne želi da se izjašnjava", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci. Dodao je da se "opravdano sumnja da su potezi opozicije namjerno izrežirani od stranih mentora", ponovivši da predstavnici skupštinske većine ne krše zaključke Narodne skupštine kako to tvrde opozicione stranke i da je "riječ o potpunoj zamjeni teza".

Stevandić je rekao da su predstavnicima vlasti RS uvedene američke sanckije "zato što štite i brane Republiku Srpsku", a ne zato zato što "služe stranim faktorima, kao što to radi dio opozicije".

Iz opozicionih stranaka danas su saopštili da njihovi narodni poslanici organizuju skupštinu na otvorenom, na platou Narodne skupštine Republike Srpske, u četvrtak 7. septembra od 19 sati.

U saopštenju klubova poslanika Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), liste Za pravdu i red i Poslaničke grupe Narodnog fronta navedeno je da sa građanima žele da razgovaraju o svim zaključcima Narodne skupštine "koje su SNSD i druge partije vlasti pogazile u posljednjih pet godina svojim djelovanjem u Sarajevu".

"U četvrtak branimo dignitet i ugled Narodne skupštine Republike Srpske, naše najznačajnije političke institucije", istakli su u saopštenju.

Dodali su da je predsjednik parlamenta odbio njihov zahtjev da se povodom kršenja zaključaka Narodne skupštine RS održi posebna sjednica entitetskog parlamenta, a da je u međuvremenu održana još jedna sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj su usvojena još dva zakona iz takozvane evropske agende.

Narodna skupština RS ranije je usvojila zaključke prema kojima predstavnici RS neće razgovarati o rješavanju bilo kog od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, dok se ne riješe pitanja odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

federalna.ba/Beta

Nenad Stevandić opozicija RS
Jeanne Shaheen NSRS Nenad Stevandić
0 03.11.2023 19:50
Christian Schmidt SNSD opozicija RS
0 15.09.2023 20:24
Nenad Stevandić Milorad Dodik Christian Schmidt
0 09.09.2023 16:23
protest Banja Luka Banjaluka opozicija RS
0 07.09.2023 20:21
MUP RS-a opozicija RS
0 06.09.2023 22:03