Prilog: Aida Hasanbegović

Opozicija RS-a predala zahtjev CIK-u BiH: Traže novo brojanje glasova

Predstavnici opozicije u RS-u danas su predali Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjedika Republike Srpske. Za sutra u 18 sati zakazali su protestnu šetnju u Banjoj Luci zbog, kako navode, krađe glasova na izborima.

 

Predstavnici opozicije su saopćili da od CIK-a BiH traže ponovno brojanje glasova u cijeloj Republici Srpskoj i to za predsjednika Republike Srpske, Zastupnički dom parlamenta BiH i Narodnu skupštinu RS-a. Tvrde da se radi o prekrajanju izborne volje, posebno na izborima za predsjednika RS-a.

Tu ima 35.000 nevažećih glasačkih listića, više od 20.000 glasova razlike je za kandidata SNSD-a Milorada Dodika u Doboju, Zvorniku i Prijedoru“, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović. Prema njegovim riječima, „izborna krađa je ogromna“, od 70 do 100 hiljada glasova. U 15 sati lideri

SDS-a i PDP-a su predali zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika RS-a, jer je to jedino ispravno, poručio je Borenović.

 

Zapisnici s glasačkih mjesta se ne slažu sa stanjem u vrećama, kazao je zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović:

„Vreće se moraju otvoriti, prebrojati i uporediti sa zapisnicima, kako bi se utvrdila odgovornost biračkih odbora tamo gdje se zapisnici ne slažu sa izbornim materijalom. Sad se radi unos podataka, upravo na bazi zapisnika za koje smo utvrdili nepravilnosti. Izborni proces se mora uraditi kako treba, ako se to ne uradi, onda izbori nemaju smisla. Mora se utvrditi gdje su rađene zloupotrebe, gdje su nekome dopisivani glasovi, a gdje su nekome oduzimani. Zbunjujuće je zašto SNSD šuti“, poručio je Radović.

 

Gradonačelnik Banja Luke je istakao da istine niko ne treba da se plaši. Pozvao je nadležne institucije da pravilno reagiraju.

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj najavili su za sutra mirnu protestnu šetnju da bi pokazali i na taj način da ne pristaju, kako kažu, na izbornu krađu.

Ranije je kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS-a Jelena Trivić izjavila da nije pokradena ona, već narodna izborna volja i da su predstavniic opozicije spremni ići do kraja.

Mirko Šarović Branislav Borenović CIK BiH SIP BiH Federalni radio
sport Federalni radio
0 21.05.2024 23:16
Vijesti u 22 Federalni radio
0 21.05.2024 22:45
sport Federalni radio
0 21.05.2024 17:40
Vijesti u 17 Federalni radio
0 21.05.2024 16:53
sport Federalni radio
0 21.05.2024 00:03
Vijesti u 22 Federalni radio
0 20.05.2024 22:31