videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Opozicija najavljuje novu vlast u Tuzlanskom kantonu

Burno je ovih dana na političkoj sceni u Tuzlanskom kantonu. Iako informacije iz SDA, kao vladajuće stranke na ovom području, govore da je skupštinska većina stabilna, čini se da baš i nije tako. Pada li Vlada Tuzlanskog kantona - zasad se pouzdano ne može reći, ali ono što može je da se intenzivno vode pregovori o formiranju nove vlasti koju bi trebao predvoditi SDP.

Osim onih zvaničnih pregovora u stranačkim centralama, pregovori su se preselili i mimo njih. A kako Federalna televizija saznaje, trenutnu opoziciju od formiranja vlasti dijele nesuglasice oko raspodjele najvažnijih funkcija – premijera i predsjednika Skupštine.

Uz vladajuću SDA sa 13, skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu čine DF s četiri zastupnika, ojačani Senadom Alićem, nekadašnjim članom PDA, koji sada djeluje kao nezavisni zastupnik, i Asmirom Hasićem i Emirom Salihovićem, koji su nakon napuštanja Stranke za Bosnu i Hercegovinu također nezavisni. Trenutna većina je stabilna, kažu nam u SDA i dodaju da je priča o formiranju nove većine nametnuta kako bi se skrenula pažnja s određenih problema na federalnom nivou na Tuzlanski kanton.

“Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu je stabilna, Vlada radi dobro svoj posao i ova je Vlada najbolja priča u cijeloj državi. Vlada radi u kontinuitetu od prije izbora bez ijedne afere, radi konkretne stvari i izbog toga smo trn u oku”, poručuje Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK-a.

Tako je, vjerovatno, smatraju u ovoj stranci, i trn u oku zastupnik Smajo Mandžić, koji je u prošlosti djelovao i kao nezavisni, ali i kao zastupnik PDA. Informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je zbog određenih neslaganja napustio Klub SDA u Skupštini i mandat dao na raspolaganje Mandžić je za Federalnu televiziju demantovao.

“Informacije su netačne. Samo sam izašao iz viber grupe Kluba SDA, a što se tiče većine, većina nikad nije bila stabilnija”, kaže Mandžić.

No, informacije kojima raspolaže Federalne televizija govore da to baš i nije tako i da je trenutna većina poljuljana. Neki od nezavisnih, ali i nekolicina zastupnika SDA nezadovoljna je, navodno, raspodjelom pozicija, ali i funkcionisanjem Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona. Neki su dio većine, kako naglašavaju, trenutno.

“Moj kolega Emir Salihović i ja smo trenutno samostalni poslanici, a kako će dalje biti vidjet ćemo. Ali u ovom momentu mogu reći da je ova većina stabilna”, navodi Asmir Hasić, zastupnik SBiH u Skupštini TK-a.

Neki od postupaka skupštinske većine vode građane Tuzlanskog kantona u propast, smatraju u SDP-u, konkretno oni u vezi s dešavanjima oko UKC-a Tuzla, ali i oni vezani za presude Ustavnog suda u oblasti obrazovanja. To su samo neki od razloga za formiranje nove većine koja će, po svemu sudeći, biti predvođena SDP-om, iz kojeg kažu da je sadašnja Vlada populistička i neodgovorna prema građanima.

“Raduje me da se unutar jedne takve većine pojavljuje sve više ljudi koji žele da promijene takvo stanje i razgovaramo s tim ljudima kako da prevaziđemo jednu takvu situaciju. U ovom trenutku imamo vrlo jasnu sliku o Skupštini Tuzlanskog kantona - da postoji opozicija od 15 ruku u Skupštini Tuzlanskog kantona i to je osnov za pravljenje neke buduće Vlade”, kaže Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP-a TK-a.

I dok u SDP-u zvanično tvrde da trenutna većina nije stabilna i da se intenzivno radi na formiranju nove, na šta ih je podstaklo, kako kažu, nezadovoljstvo građana Tuzlanskog kantona, u SDA smatraju da je to priča bez osnova.

“Uzalud su pisanja, uzalud su radovanja opozicije i, što bi naš narod rekao: Ne perite ruke, nećete večerati”, poručuje Mandžić.

“Vidjet ćemo u narednom periodu ko će večerati, a ko neće”, odgovara Hadžić.

Rakonstrukcija vlasti u Tuzlanskom kantonu nije novina, budući da u zadnjih dvadeset godina nijedna Vlada nije završila četverogodišnji mandat. Razlog su bile smjene. Po našim informacijama, jedina kočnica u formiranju nove vlasti je raspodjela pozicija, jer je za poziciju predsjednika Skupštine zainteresovan Bošnjak, isto kao i za funkciju premijera, što ustav Tuzlanskog kantona ne dozvoljava. Kako će se i hoće li se prevazići ovaj problem, znat će se najkasnije za desetak dana.

federalna.ba

Tuzlanski kanton
olujno nevrijeme led Tuzlanski kanton Vozuća
0 17.07.2024 09:02
Tuzlanski kanton projekti neprofitne organizacije udruženja građana
0 12.07.2024 12:27
Tuzlanski kanton državni službenici i namještenici kolektivni ugovor
0 10.07.2024 14:56
Tuzlanski kanton okolina zaštita
0 09.07.2024 13:50
Tuzlanski kanton Mreža
0 25.06.2024 21:13