Opozicija ih proziva zbog HDZ-ovog ministra, dokument dokazuje suprotno

Opozicija ih proziva zbog HDZ-ovog ministra, dokument dokazuje suprotno

Skupština Tuzlanskog kantona i nova većina su, po hitnom postupku, sa 19 glasova ‘za’, imenovali i potvrdili novu Vladu s premijerom Kadrijom Hodžićem na čelu. Opozicija ih proziva zbog uključenja HDZ-ovog ministra. Dokument u posjedu Federalne televizije dokazuje suprotno.

Imenovan novi premijer i Vlada TK

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera imenovana je nova Vlada i premijer Tuzlanskog kantona.  Pozicija premijera je prema ranijem dogovoru pripala univerzitetskom profesoru Kadriji Hodžiću, koji je kadar SDP. Ova stranka je dobila četiri ministarske p...

Skupštinski zastupnici su sa 19 glasova za, 11 protiv i pet suzdržanih glasova potvrdili imenovanje premijera i novih ministara u Vladi Tuzlanskog kantona. Novi premijer istakao je da će se  Vladina aktivnost temeljiti na dva vrijednosna Sistema - borba protiv koronavirusa i transparentnost djelovanja uz razvijanja povjerenja javnosti.

“Jeste sa stanovišta realne politike ovo možda idealistički pristup, ali bez dobrih želja i bez dobrih zamisli - nema ni ostvarenja”, poručio je Hodžić (SDP).

Zastupnici iz opozicionih stranaka, iznijeli su niz zamjerki na ekspoze premijera Hodžića, ističući da će na njegov rad utjecati svi osim njega, baš kao što je to bilo i sa predlaganjem i imenovanjem kandidata za ministre.

“Primjedbe se odnose na koalicione partnere jer je ovo jedan sastav koji je neprirodan, jer ovdje imamo jedan spoj krajnje ljevice i krajnje desnice”, navodi Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini TK-a.

Primjedbe su upućene i na stranačku pripadnost Bože Jurića, ministra zdravstva, za kojeg su opozicione stranke tvrdile da pripada HDZ-u, kojeg nema u skupštinskoj većini, no Federalna TV je u posjedu dokumenta koji dokazuje suprotno.

“Prijedlog ministra zdravstva je ispred Pokreta demokratske akcije i ovo danas opozicija što je diskutovala - to nije sigurno tačno”, kazao je Senad Alić, predsjednik Kluba zastupnika PDA.

Novi ministri imaju jasne ciljeve i prioritete.

“Prije svega smatram da će nam finansijska stabilnost biti prioritet, a posebnu pažnju ćemo posvetiti prihodima, odnosno prihodovnoj strani i ostvarivanju dodatnih prihoda”, istakao je ministar finansija Vedran Lakić (SDP).

Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković (SDP) naglašava kako je u ovom momentu najbitnije da se učenici vrate u škole te da je najbitnija njihova sigurnost, kao sigurnost onih koji su u prosvjeti

U novoj Vladi Tuzlanskog kantona je 10 Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat, bez predstavnika ostalih, dok je, kada je u pitanju spolna zastupljenost, dvanaest muškaraca i jedna žena.

federalna.ba

Vlada TK Tuzlanski kanton TK Kadrija Hodžić