Opljačkana Saborna crkva Svete trojice u Mostaru

Iz Saborne crkve u Mostaru ukradeno je 90 metara kabla, a prilikom krađe uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.

- U utorak u 10.10 sati djelatnik Pravoslavne crkve prijavio je Policijskoj upravi Mostar da je iz crkve otuđeno oko 90 metara kabla. Znači, to je bila instalacija koja je počupana, a uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.

Policijski službenici kriminalističke policije uradili su uviđaj i tragaju za počiniocima - kazao je glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić.

Povodom ovog događaja reagovao je i Republički sekretarijat za vjere Ministarstva prosvjete i kulture RS-a iz kojeg navode kako su "s gorčinom primili vijest o vandalskom činu napada na Sabornu crkvu Presvete Trojice u Mostaru".

"Bojimo se da ne upotrijebimo prejaku riječ, ali se mora konstatirati da napadi na imovinu i baštinu Srpske pravoslavne crkve u Mostaru nisu iznimka, već redovno pravilo, koje također nalazi svoje ishodište u radnjama ili svjesnosti nepostupanje Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, koji su 2014. godine dozvolili rekonstrukciju i dogradnju objekta. poslovna zgrada Eden Villa - u hotel, čime je trajno narušena ambijentalna cjelina i prepoznatljiva vizija, te ugrožena Saborna crkva Presvete Trojice kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i staro pravoslavno groblje Pašinovac", navodi se u saopćenju.

U ovom slučaju, kako ističu iz Republičkog sekretarijata, materijalna šteta je svakako nadoknadiva, ali osjećaj straha, nepravde i marginalizacije, koji ovakvi događaji dodatno pojačavaju, ostaje kao trajna rana na dušama pravoslavnih Srba grada Mostara.

Pozvali su i sve relevantne političke i društvene čimbenike, kao i pojedince u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj na poštivanje međunacionalnog i međuvjerskog sklada uz puno uvažavanje različitosti koje nas obogaćuju.

"Učestali napadi neće uzdrmati vaskrsnu i obnoviteljsku snagu naše Crkve u Gradu na Neretvi u kojem je srpska zajednica kroz povijest ostavila nemjerljiv trag", poručili su iz Republičkog sekretarijata za vjere i pozvali nadležne institucije da procesuiraju počinitelje, zaštite objekte i baštinu, kao i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

federalna.ba/Fena

Mostar Saborna crkva
Mostar Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
0 27.01.2023 13:10
Hotel Neretva Neretva Mostar
0 25.01.2023 21:51
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Mostar Stolac Grabovica
0 25.01.2023 20:00
Treperava svjetlost - 120 Napretkovih pjesnika Mostar
0 24.01.2023 20:36
Uborak Mostar deponija Federalni radio
0 20.01.2023 17:44