videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Zavidovići obilježili Dan nezavisnosti BiH: 1.115 cvijetova za 1.115 urezanih imena

Općina Zavidovići u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, vrtićima i Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ obilježila je Dan nezavisnosti. Naziv manifestacije „1.115 cvijetova za 1.115 urezanih imena“ na spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrrtvama rata koji su živote dali za našu slobodu.

U Zavidovićima dostojanstveno i ponosno obilježen je najznačajniji datum u novijoj historiji BiH – Dan nezavisnosti. Svaki cvijet simbolizira jedan život, a u posljednjem ratu 1992-1995, 1.115 stanovnika Zavidovića dalo je život za slobodu. Ovo je podsjećanje da je BiH konstituisana kao država svih njenih ravnopravnih građana i naroda.

"Bez obzira na religijska opredjeljenja, na politička opredjeljenja ovo je nama jedna jedina domovina. Mi baštinimo našu historiju, našu kulturu i želimo da pokažemo da nismo zaboravili sve i one žrtve iz Drugog svjetskog rata i iz prethodnih ratova, svih onih koji su dostojanstveno položili svoj život za jendinu domovinu BiH", istakao je gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović.

Cvijeće su položili i na spomen obilježje borcima koji su život dali u Narodno-oslobodilačkom ratu 1941-1945. godina. Iako smo mislili da je fašizam pobjeđen prije 77 godina, nažalost, i danas osjetimo posljedice takvih ideologija.

"Antifažizam doživljavamo kao univerzalnu ljudsku vrijednost koju moramo njegovati i čuvati. Izmanipulirani ljudi ponovo oživljavaju neke priče, postavljaju neka pitanja, zabrinjavaju sve dobronamjerne ljude i građane ove zemlje, koji kako god pogledamo nude mjesto za sve i svakoga", rekao je Idriz Alihodžić, pmoćnik gradonačelnika Zavidovića.

"Cilj ovog svega je bio današnji momenat da se probudimo, da vidimo šta možemo. Prošlost i historija treba da nam budu nauk. Da iz toga naučimo da znamo kako popravit sadašnjost i budućnost, a nikako da se držimo u prošlosti. Moramo gledati naprijed i danas raditi nešto lijepo", poručuje Adisa Heldovac, predsjednica BZK Preporod Zavidovići. 

Većina građana BiH je prije 30 godina glasala za nezavisnost i ravnopravnnost. Međutim, nepoštivanje slobode, nametanje isključivosti i negiranje prava drugog doveli su do rata i brojnih žrtava. Zbog toga je važno učiti iz historije kako se zlo i stradanje iz 90-ih nikada i nikome ne bi dogodili.

federalna.ba

Zavidovići Dan nezavisnosti BiH
Zavidovićka kuća kulture Zavidovići monografija
0 19.05.2022 20:11
streljaštvo Zavidovići
0 18.04.2022 18:37
sport Kajak Zavidovići
0 21.03.2022 22:34
INZ Zenica Zavidovići zagađenje zagađenost zagađenje zraka zagađenost zraka
0 12.03.2022 10:15
Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti BiH
0 06.03.2022 12:52