Opća bolnica Tešanj dobila digitalni mamograf sa tomosintezom

Opća bolnica Tešanj dobila digitalni mamograf sa tomosintezom

U Općoj bolnici Tešanj pušten je u rad novi digitalni mamografski aparat sa tomosintezom vrijedan 275.000 KM, čija je nabavka izvršena u okviru saradnje Zeničko-dobojskog kantona i italijanske regije Pijemonte.

Vlada ZDK osigurala je 250.000 KM, a italijanski partner preostalih 25.000 KM.

Tom prilikom premijer ZDK Nezir Pivić je rekao da je Vlada opredjeljena da nastavi jačati sektor zdravstva, ali i programe prevencije kakav je Projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke koji se u ovom kantonu provodi od 2018. godine, a od 2020. kao organizirani skrining uz podršku partnera iz Italije.

Italijanski partneri su omogućili nabavku jednog digitalnog mamografa i osigurali sredstva za kupovinu tri tomosinteze, nabavili softver te radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administrativnog skrining centra.

Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak izrazio je zadovoljstvo što je ova ustanova dobila digitalni mamograf sa tomosintezom, te rekao da je aparat kupljen u pravo vrijeme jer je stari mamograf nakon tri decenije ostao bez tehničke podrške i upotrebne dozvole.

Vlada je u prvoj fazi izvršila nabavku jednog mamografa za Kantonalnu bolnicu Zenica, potom i za Opću bolnicu Tešanj, a u toku je nabavka mamografa za potrebe Doma zdravlja Visoko.

Također je stvorila zakonske pretpostavke i usvojila program ranog otkrivanja karcinoma dojke, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja obezbijedio potrebna sredstva, s tim da je Vlada ZDK-a obezbijedila sredstva za neosigurana lica.

Namjera Vlade ZDK je da se ima što više preventivnih pregleda, a što manje oboljelih.

Premijer je zahvalio partnerima iz Italije i ustanovama zdravstva koje su učestvovale u navedenom projektu, posebno Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), te najavio generacijski projekat izgradnje Nove bolnice u Zenici, kapaciteta oko 850 kreveta koja će brinuti o 400.000 osiguranika iz ZDK i susjednih kantona.

Direktor organizacije RE-TE. Ong. Luka Điliberti, koji predvodi grupu zdravstvenih stručnjaka sa Univerzitetsko-kliničke bolnice u Torinu, izrazio je zadovoljstvo završetkom ovog velikog projekta, koji je omogućio da u Zeničko-dobojskom kantonu bude organizovan mamografski skrining program u skladu s evropskim smjernicama.

Ovim povodom općinski načelnik Suad Huskić je s premijerom Pivićem posjetio bolničke odjele i uručio prigodne darove pacijentima. On je istakao posvećenost Općine Tešanj kao osnivača da sa Vladom ZDK-a nastavi materijalno i kadrovski jačati ovu zdravstvenu ustanovu u kojoj se liječi oko 65.000 osiguranika sa sjevera ovog kantona, saopćeno je iz Press službe ZDK.

federalna.ba/Fena

Tešanj Opća bolnica Tešanj
Opća bolnica Tešanj mamograf
0 26.05.2024 17:26
Tešanj Općina Tešanj Općina Usora Usora Adnan Šabani Suad Huskić Zvonimir Anđelić
0 20.05.2024 17:26
sječa šume Tešanj
0 19.05.2024 20:01
Financial Times Bosanska Gradiška Tešanj Kakanj
0 20.03.2024 18:02
Medakovo Tešanj Vlada Zeničko - dobojskog kantona
0 04.03.2024 19:05
Asocijacija poslovnih žena Bosne i Hercegovine Šemsa Mujaković Umihana Krilčević-Omerović Tešanj
0 17.02.2024 16:54