videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

„Opasna imena“ u Narodnom pozorištu Tuzla

„Opasna imena“ naziv je predstave koju je u Narodnom pozorištu Tuzla izveo ansambl iz Nizozemske, a govori o genocidu u Srebrenici. Predstava je satkana od ličnih iskustava djevojke koja je preživjela genocid i bivšeg vojnika nizozemskog bataljona snaga UN-a, koji je u to vrijeme također bio u Srebrenici.

Predstava je na nizozemskom jeziku i prvenstveno je trebala biti izvođena samo u Nizozemskoj. Tema genocida u Srebrenici ispričana je kroz vizuru ličnog iskustva Alme Mustafić, tada četrnaestogodišnje djevojčice, čiji je otac Rizo Mustafić ubijen. Alma, njena majka i brat život su nastavili u dalekoj Nizozemskoj.

“Mi smo ovu predstavu napravili što smo htjeli da bosanski genocid približimo toj publici jer oni stvarno ništa ne znaju u situaciji u Bosni, šta se ovdje desilo. Predstava je zaista posebna za mene jer je moja familija tu”, priča Alma Mustafić, svjedokinja genocida i glumica.

Inicijativu za nastanak predstave pokrenula je nizozemska mirovna organizacija PAX, koja se već 26 godina na različite načine zalaže za Srebrenicu. Predstava sagledava genocid u Srebrenici iz više uglova, čime dodatno dobija na vjerodostojnosti.

“To nije samo bosansko svjedočenje o genocidu nego i ljudi koji su bili tamo kao UN-ovi vojnici. Obavili smo stotine sati intervjua sa svjedocima genocida i to je bilo gotovo zajedničko pisanje teksta. Ja sam pisao, ali više kao novinar nego kao pisac”, objašnjava Boy Jonkergouw, scenarist i reditelj.

Ray Braat je bivši vojnik nizozemskog bataljona UN-a u Srebrenici: “Ova predstava je za mene veoma važna zato što konačno sada mogu da ispričam pravu priču, pravu istinu koja se desila. To je moja priča, koju sam ja doživio u tim brdima oko Srebrenice. Važno je da i mi pričamo o tome, i zato smo tu, da ispričam priču o genocidu, o onome što sam ja vidio”.

Alma Mustafić uspjela je i u tome da predmet o genocidu u Srebrenici bude uvršten u edukativni program na Univerzitetu primijenjenih nauka u Utrehtu, gdje radi kao profesorica: “Ova predstava je pomogla u tome. Moje kolege koje su predstavu vidjele tek tada su prvi put shvatile o čemu ja sve godine pričam. Stale su na moju stranu i rekle da se ovo mora napraviti. Zainteresovanost je jako velika, morali smo čak neke studente i da odbijemo”.

Predstava “Opasna imena” izvedena je 40-ak puta u Nizozemskoj, a kod nas je, osim u Tuzli, mogla vidjeti i publika u Sarajevu. Turneju završava 16. maja u Belgiji, kada će biti izvedena pred članovima Evropskog parlamenta.

federalna.ba

Opasna imena Alma Mustafić Srebrenica
Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide Srebrenica genocid Ann Petrila Hasan Hasanović
0 24.06.2022 22:01
Nermin Alivuković genocid Srebrenica
0 18.06.2022 21:12
Holandija Srebrenica genocid Mark Rutte
0 18.06.2022 17:38