"Ono što govorimo privatno je isto što i javno: RS nije država"

Samouvjereno i vrlo drsko je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio kako prisluškuje američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja. Ovo je uslijedilo nakon što su američke agencije objavile kako su kampanju Milorada Dodika i njegove stranke finansirali ruski oligarsi. 

Nije dugo trebalo da reaguju iz Američke ambasade - Dodiku su na Twitteru poručili:

"Ono što govorimo privatno je isto što i javno - Sjedinjene Države ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i odgovorit ćemo na svaku destabilizirajuću, antidaytonsku aktivnost. Sva ta bahaćenja gospodina Dodika ne mogu promijeniti temeljnu činjenicu da RS nije država. Ona je jedan od dva entiteta BiH. Njegovo zalaganje za “Samostalnu Srpsku u BiH” ne štiti RS ni njene stanovnike, već se kocka s njihovom budućnošću", naveli su u ambasadi SAD-a.

“Tužilaštvo, ukoliko hoće, ukoliko ima volju, ima dovoljno informacija i iz prethodnog i iz ovog sada slučaja da otvori istragu i provjeri da li se to zaista dešava i na koji način", komentirao je Srđan Traljić, rukovodilac odjela za analize i javne politike Transparency Internationala BiH.

Podsjećamo, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je da prisluškuje ambsadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Naveo je da pomoću jednog klika zna šta ambasador radi. Ovo nije prvi slučaj da Milorad Dodik javno govori o prisluškivanju, jer je već 2020. poručio da sluša Draška Stanivukovića i druge opozicionare. Tužiteljstvo BiH navelo je da nije zaprimilo prijavu zbog navoda Milorada Dodika o prisluškivanju američkog ambasadora.

federalna.ba

Ambasada SAD Michael Murphy Milorad Dodik
Željka Cvijanović Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 24.11.2022 20:51
Milorad Dodik Željka Cvijanović Aleksandar Vučić
0 24.11.2022 12:07
Milorad Dodik Radovan Višković NSRS
0 23.11.2022 11:04
Milorad Dodik Ćamil Duraković Davor Pranjić
0 22.11.2022 19:46
Milorad Dodik Radovan Višković Vlada RS
0 22.11.2022 17:19
Milorad Dodik konsultacije
0 22.11.2022 13:39