'On je kao mafijaški bos': pravni stručnjaci o Trumpovim napadima na sudije
(Izvor: EPA-EFE/JEENAH MOON / POOL)

'On je kao mafijaški bos': pravni stručnjaci o Trumpovim napadima na sudije

Dok se suočava s 91 krivičnom prijavom, uključujući 17 zbog višestrukog nastojanja da poništi svoj izborni poraz 2020. i građanskog suđenja s visokim ulozima, Donald Trump je pokrenuo niz ad hominem napada na dvoje sudija koji nadgledaju suđenja, predstavljajući fizički rizik za pravosuđe i slabljenje američkog pravosudnog sistema, kažu bivše sudije i pravni stručnjaci.

Rastuća zabrinutost zbog Trumpovih napada na sudije i tužioce naglašena je ovog mjeseca kada su federalni sudija u Washingtonu DC i državni sudija u New Yorku izdali prilagođene naredbe kako bi pokušali obuzdati Trumpove javne tirade.

"Trumpovi napadi na sudije truju građansku atmosferu i čine fizičke napade... vjerovatnijim", rekla je penzionisana sutkinja iz Massachusettsa i profesorica Pravnog fakulteta na Harvardu Nancy Gertner. “Trump osporava samu ulogu sudija.”

U međuvremenu, Trumpovi odvjetnici podnijeli su više zahtjeva za odgodu njegovog suđenja zbog optužbi za pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima do izbora 2024., što je glavni cilj za Trumpa u vremenu dok se ponovo kandiduje za predsjednika i prikazuje brojne optužbe kao političke osvete demokrata. Pravni stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da će Trumpova taktika poništiti krivične i građanske optužbe saveznih i državnih tužilaca u New Yorku, Washingtonu, Georgiji i Floridi, ali da je strategija bivšeg predsjednika da odgodi neka suđenja zahtjevima suda, upravo zbog njegovih zapaljivih napada protiv sudija i tužilaca koji bi mogli poremetiti pravosudni sistem.

Do danas, čini se da Trumpovi verbalni napadi na sudije odražavaju oštre lične napade koje je izveo protiv specijalnog savjetnika Jacka Smitha, kojeg je Trump nazvao "poremećenim", "pokvarenim" i "nasilnikom", nakon što je Smith pokrenuo dva odvojena slučaja federalnih optužb protiv njega.

Trump je u augustu optužio Tanyu Chutkan, sutkinju iz Washingtona koja je nadgledala optužbe za miješanje u izbore u četiri tačke koje je podnio Smith, na svojoj platformi Truth Social. Nazvao ju je “veoma pristrasnom” i “VRLO PRITRASNOM i NEPRAVEDNOM”, samo nekoliko dana nakon što mu je rekla da ne daje zapaljive komentare o slučaju.

Trumpovi napadi na sudije također su se preklapali s nekim nasilnim prijetnjama koje su im upućene. Chutkan je u augustu primila pismo od žene iz Teksasa u kojoj joj prijeti da će je ubiti, što je dovelo do hapšenja žene. Chuktan je 16. oktobra održala saslušanje kako bi odmjerila nametanje Trumpu ograničenog oglašavanja radi suzbijanja napada na potencijalne svjedoke, kao i sudske zvaničnike i tužioce do njegovog suđenja sljedećeg marta.

Tužioci su sa zabrinutošću primijetili da je Trump koristio mrežu Truth Social da napadne penzionisanog generala Marka Milleya, bivšeg predsjednika Združenog generalštaba i vjerovatnog svjedoka, za kojeg je Trump mračno sugerirao da bi mogao zaslužiti smrt.

Uprkos žestokim upozorenjima Trumpovih advokata da bi bilo kakva naredba o ušutkavanju narušila njegova prava na prvu izmjenu i da će na to biti uložena žalba, Chutkan je izdala ograničenu naredbu koja ograničava bivšem predsjedniku da "javno napada" svjedoke, tužioce ili sudsko osoblje uključeno u federalni slučaj.

Chutkan je rekla da Trump može nastaviti da "tvrdi da je ovo krivično gonjenje politički motivisano", ali ne može "klevetati tužioca i implicitno podsticati nasilje nad državnim službenicima koji jednostavno rade svoj posao".

Nadalje, njujorški sudija Arthur Engoron, koji nadgleda suđenje koje uključuje građansku tužbu glavnog državnog tužioca koja bi mogla dovesti do kazne od 250 miliona dolara, presudio je da je Trump počinio bankovnu prevaru i prevaru u osiguranju, a ovog mjeseca izdao je ograničenu naredbu, nakon nekoliko napada Trumpa na Engorona i njegovog službenika.

“Lični napadi na bilo kog člana mog sudskog osoblja su neprihvatljivi, neprimjereni i neću ih tolerisati”, rekao je Engoron.

U međuvremenu, Trumpovi advokati su ubrzali napore da prikažu višestruke federalne slučajeve protiv Trumpa kao zlokobne političke napore da se naškodi njegovoj predsjedničkoj kampanji. Na primjer, podnesak Trumpovog odvjetnika Christophera Kisea od 11. oktobra komentira vrijeme i motive iza dva slučaja Smitha protiv Trumpa, uključujući optužbe za izbornu subverziju i nepropisno zadržavanje povjerljivih dokumenata,  kao „nepromišljeni napor ”.

Trump je osudio federalne i građanske optužbe, rekavši da je nevin po svim optužbama. Bivše sudije, tužioci i pravni stručnjaci podigli su uzbunu zbog Trumpovih napada dok on pokušava da diskredituje optužbe protiv njega blateći sudije.

"Kada imate bivšeg predsjednika koji sudije naziva korumpiranim i pokvarenim, to ima tendenciju da pokida tkivo našeg društva i pravosudnog sistema", rekao je bivši njujorški sudija Richard Holwell.

Trumpova „verbalna pirotehnika“, kažu bivše sudije, dio je njegovog dugogodišnjeg modusa operandi. “Kao što je često slučaj s Trumpom, on testira granice onoga što može izbjeći ponašajući se na tako bizarne načine”, rekao je Robert Smith, bivši sudija žalbenog suda u New Yorku. "Kao i mnogo puta do sada on se ponaša kao razdražljivi devetogodišnjak."

Isto tako, Gertner je rekao: „Ako je otvorena sezona za sudije prije suđenja, onda rizikujemo da potkopamo sistem. Ne možete imati suđenje u kojem su strane zatrovale medijsko praćenje napadajući sudije.”

Demokratski kongresmen Jamie Raskin, koji je predavao ustavno pravo više od 25 godina, vidi Trumpovu taktiku u skladu s njegovim prošlim prezirom prema pravnim i demokratskim normama. "Trumpov odnos prema zakonu i pravosudnom sistemu je direktno iz knjige autokrata", rekao je Raskin. “On nije u stanju da vidi sudije kako se ponašaju na bilo koji drugi način osim na potpuno lični i politički način.

“Pravo i pravosudni sistem su samo banka za uslugu u Trumpovom svijetu. On je kao mafijaški bos. Za njega je sudija ili lakej u njegovom džepu ili njegov zakleti neprijatelj. Trumpovi pravni i politički programi su u ovom trenutku spojeni. Njegova cijela strategija je izbjeći obračun sa pravdom prije izbora.”

Ranije u oktobru, u zahtjevu za koji pravni stručnjaci kažu da bi mogao dovesti do dugotrajnih žalbi, Trumpovi odvjetnici pokušali su poništiti njegovu optužnicu u slučaju miješanja u izbore tvrdeći da bi on trebao imati apsolutni imunitet od bilo kakvih krivičnih optužbi povezanih s njegovim službenim dužnostima predsjednika.

Zahtjev za apsolutni imunitet mogao bi rezultirati određenim kašnjenjima, ali će Trump i njegovi advokati na kraju izgubiti, predviđaju stručnjaci i ministarstvo pravde.

"Trump nije zainteresiran za pobjedu na sudu", rekao je bivši federalni tužilac Paul Rosenzweig. “Njegovi argumenti nemaju nikakvu pravnu osnovu. Oni su dizajnirani da budu mačja meta za njegove pristalice i da pokušaju da odgode njegova suđenja što je duže moguće.”

Donald Ayer, koji je bio zamjenik državnog tužioca za vrijeme administracije Georgea HW Busha, rekao je da očekuje da će sudovi biti "izazvani" ubuduće, kao u Trumpovoj dugotrajnoj tvrdnji da potvrdi apsolutni imunitet protiv Smithovih optužbi za miješanje u izbore. “Mislim da će Trump izgubiti slučaj imuniteta, ali će to dovesti do odlaganja.

“Sudovi i pravosudni sistem vjerovatno će se pokazati sposobnima da se nose sa ometanjima i lažima koje iznosi Donald Trump. Ali biće potrebno malo strpljenja kao i do sada. Trump je sada uvučen u bitku sa pravosudnim procesom u zemlji.”

U toj borbi, čini se da su Trumpovi lični napadi na sudije dio strategije njegove kampanje, kažu drugi veterani Ministarstva pravde.

“Mislim da su Trumpovi komentari o sudijama osmišljeni samo za jednu stvar, da stvore priču koja zasjenjuje optužbe”, rekao je Michael Moore, bivši američki odvjetnik u Gerogiji. “Trump pokušava delegitimizirati svaki negativan ishod. To je izuzetno slično njegovim naporima da delegitimizira izbore prije nego što su glasovi uopće prebrojani.” U Raskinovim očima, „Ponovno preuzimanje predsjedničke pozicije 2024. je konačno sigurno utočište Donalda Trumpa od pravnih posljedica njegovih ranijih zločina. Vjeruje da će mu to dati sav imunitet koji mu je potreban do kraja života. Uvjeren je da se može pomilovati za sve federalne zločine za koje je optužen i izbjeći sve državne i građanske slučajeve zbog svog hitnog državnog posla.

“A ako mislite da on ikada planira da napusti funkciju i dozvoli da mu se pravosudni sistem ponovo približi, previše ste naivni.“

federalna.ba/The Guardian

Donald Trump sudije napadi