Olimpijski komitet Južne Koreje želi da pošalje sportiste na vojnu obuku uoči OI
(Izvor: Ilustracija/Choe Dong-joon)

Olimpijski komitet Južne Koreje želi da pošalje sportiste na vojnu obuku uoči OI

Olimpijski komitet Južne Koreje nastoji da pošalje stotine sportista u centar za vojnu obuku kako bi se što bolje psihički pripremili za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Korejski sportski i Olimpijski komitet je prošle sedmice savjetovao domaće federacije da pošalju sportiste na trodnevni kamp korejske mornarice u lučkom gradu Pohang.

Oko 320 sportista, uključujući i žene, očekuje se u kampu za obuku, navodi se u današnjem saopštenju Olimpijskog komiteta Južne Koreje.

Sportske federacije su ranije tražile od svojih sportista da prođu obuku za marince uoči velikih sportskih takmičenja, ali je ovo prvi put da je Olimpijski komitet to preporučio.

Zvaničnici su se odlučili za kamp nakon Azijskih igara u oktobru, kada je Južna Koreja zauzela treće mjesto po broju osvojenih medalja iza Kine i Japana.

Nakon tog takmičenja predsjednik južnokorejskog Olimpijskog komiteta Li Ki-Hjon predložio je ideju o vojnom kampu i rekao da će se i sam priključiti sportistima na treninzima, kao i ostali čelnici.

Na društvenim mrežama i portalima u Južnoj Koreji, takvi planovi se kritikuju i ismijavaju.

"Da li smo i dalje u periodu vojnih pravila", naveo je jedan korisnik društvene mreže X, dok je drugi predložio da bi Komitet trebalo da izabere psihički jake marince za olimpijske sportiste.

Mnogi su plan nazvali komičnim i ludim.

Detalji o trening kampu, koji bi trebalo da se održi od 18. do 20. decembra u Pohangu se i dalje razrađuju, a u razgovorima učestvuje Olimpijski komitet i Korejski korpus marinaca.

Prethodni predolimpijski kampovi u kojima su učestvovali mačevaoci, hrvači i rukometaši uključivali su kurseve spuštanja i nošenja čamaca na napuhavanje od 140 kilograma.

Na pitanje AP, južnokorejski hrvački savez i savez brejkdensa saopštili su da svoje takmičare neće poslati u kamp pošto u tom periodu imaju zakazana takmičenja.

Velike kompanije i škole su također slale svoje zaposlene i đake u kampove mornarice i druge vojne treninge.

Južnokorejski sportisti su izuzeti od obaveznog služenja vojnog roka ako osvoje zlatne medalje na Azijskim igrama ili bilo koju medalju na Olimpijskim igrama.

federalna.ba/Beta

Olimpijske igre Južna Koreja sportisti vojna obuka
Andy Murray Olimpijske igre
0 28.02.2024 13:08
torba sigurnosni planovi Olimpijske igre Pariz
0 28.02.2024 09:44
Južna Koreja samoubistva muškarci
0 22.02.2024 10:16
Južna Koreja Jurgen Klinsmann
0 15.02.2024 12:01