Olimpijski komitet BiH i Amabasada Francuske u BiH obilježili 500 dana do Olimpijskih igara u Parizu

Olimpijski komitet Bosne i Hercgovine u saradnji s Ambasadom Francuske u BiH danas je u prostorijama Komiteta organizirao svečani prijem povodom obilježavanja 500 dana do početka 33. ljetnih  olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Ovom prilikom prisutnim su se obratili predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Milanko Mučibabić, ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic te bh. sportisti - olimpijci Amel Tuka, Larisa Cerić i Mesud Pezer.

Mučibabić je naglasio da “najiskrenije želi da se Olimpijske igre 2024. u Parizu dostojno organizuju na ponos sporta, sportista i olimpijskih vrijednosti”.

- Slogan olimpijskih igara je ‘Igre širom otvorene’, otvorene za 10.500 sportista, za 32 sporta, za 206 zemalja, otvorene za milione ljudi u Francuskoj, Evropi i svijetu. To je planetrani, u sportu najvažniji događaj. Prvi put ceremonija otvaranja neće biti izvedena na stadionu, već na otvorenom prostoru uz rijeku Senu, koja protiče kroz centar Pariza. To mogu samo Francuzi - kazao je Mučibabić.

U obraćanju bh. sportistima predsjednik OKBiH je kazao da ih “očekuje još 500 dana znoja, odricanja, muke, trpljenja, a na kraju i radosti do ostvarenja sna”.

- A vaš i naš san je da nas što više ide na Olimpijske igre i da osvojimo prvu olimpijsku medalju za BiH - kazao je Mučibabić.

Podsjetio je da Predsjedništvo OK BiH, zajedno sa stručnom službom, daje sve od sebe da obezbijede uslove, finansijske i materijalne da bi se otišlo na Olimpijske igre.

- Na usluzi smo olimpicima čitav ovaj period. Nadm se da neće biti kao do sada i da će oni koji vode državu i odlučuju u BiH stati iza svojih olimpijaca da bi bili što spremniji i dostojanstveniji na OI u Parizu - kazao je Mučibabić.

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic izjavila je “da sport doprinosi miroljubivoj viziji takmičenja između naroda u svijetu u koji je obilježen užasima rata, a koji je, nažalost, pogodio i BiH prije 30 godina”.

- OI su simbol mira u historiji i jedino sportsko nadmetanje bez diskriminacije. Jadan od ciljeva Igara u Parizu 2024. godine je organizacija igra za sve. Poželjela bih sportistima BiH da se kvalifikuju za OI i da visoko ponesu boje svoje zemlje - kazala je ambasadorica Toudic.

Najbolji bh. sportista atletičar Amel Tuka, finalista u utrci na 800 m na prošlim OI u Tokiju, kazao je da je veoma bitna podrška OKBiH, u nastojanju da bh. sportisti naprave istorijski uspjeh.

- Prije svega želim da na Olimpijske igre ide što više bh. sportista. Ponosan sam što imamo ovako mlad tim vrhunskih sportista, koji već sada postižu vrhunske rezultate, a mi svi koji smo učestvovali na proteklim olimpijadama u Tokiju i Rio de Janeiru da nastavmo tim putem, kako bismo ispunili svoje snove i ostvarili najveće uspjehe. Svi sanjamo o olimpijskoj medalji, Bosna i Hercegovina je zaslužuje - kazao je Tuka.

Zahvalio je OKBiH, koji ulaže sve napore u nastojanju da zajedno prave rezultate za Bosnu i Hercegovinu, da je predstave u najljepšem svjetlu.

Prijemu su prisustvovali i bh. stipendisti za OI Pariz 2024., te korisnici stipendije projekta OKBiH “Mlade olimpijske nade” , kao i druge visoke zvanice.

Ljetne olimpijske igre u Parizu bit će održane od 26. jula do 11. augusta 2024. godine.

Olimpijski komitet Olimpijske igre u Parizu
Olimpijske igre u Parizu
0 01.02.2023 13:27
Japan hapšenje mito sport Olimpijski komitet Olimpijske igre
0 17.08.2022 08:58
Olimpijski komitet Ravne 2 Visoko
0 06.07.2022 13:20
korupcija Brazil Olimpijski komitet
0 26.11.2021 11:33
Lana Pudar Olimpijski komitet
0 23.11.2021 15:44
Olimpijski komitet Said Fazlagić Tokio
0 10.08.2021 13:17