Oko 76 posto Francuza je protiv slanja trupa u Ukrajinu
(Izvor: Ilustracija/Getty Images)

Oko 76 posto Francuza je protiv slanja trupa u Ukrajinu

Prema novom istraživanju, 76 posto Francuza je reklo da je protiv slanja trupa u Ukrajinu.

Prema anketi kompanije CSA, Francuzi ne favorizuju slanje vojnih trupa u Ukrajinu, koja se bori protiv Rusije više od dvije godine.

Prema istraživanju, 37 posto učesnika stranke Nepokorena Francuska (LFI) i samo 16 posto učesnika krajnje desničarskog Nacionalnog skupa (RN), stranke Marine Le Pen, reklo je da su u za slanje trupa u Ukrajinu.

S druge strane, dok je stopa onih mlađih od 35 godina koji podržavaju ovu ideju iznosila 28 posto, ova stopa je ostala na 14 posto među Francuzima u dobi između 50 i 64 godine.

Oko 76 posto učesnika je izjavilo da je protiv slanja vojnih trupa u Ukrajinu, 23 posto podržava, a jedan posto je neodlučno.

Govoreći na zatvaranju konferencije o podršci Ukrajini čiji je domaćin Francuska 26. februara, francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao: "Učinit ćemo sve što je potrebno da spriječimo Rusiju da pobijedi u ovom ratu."

Dajući poruku da je "sve moguće" za postizanje ovog cilja, Macron je naveo da slanje trupa u Ukrajinu ne treba da bude izostavljeno "izvan domena mogućnosti".

Nakon Macronovih riječi, evropski političari su dali izjave u kojima navode da NATO i Evropska unija (EU) neće slati vojne trupe u Ukrajinu.

 
Ukrajina Francuzi slanje trupa