Oko 70 biciklista iz BiH i Hrvatske odvozilo brdsku utrku 'XCM NARENTAS 2024' u Čapljini
(Izvor: Fena/Mario Obrdalj)

Oko 70 biciklista iz BiH i Hrvatske odvozilo brdsku utrku 'XCM NARENTAS 2024' u Čapljini

Biciklistička MTB utrka "XCM NARENTAS 2024", u okviru koje se održava i kolo premijer lige BiH, te kup Republike Hrvatske (RH), počela je u nedjelju na brdu hercegovačkog krša "Narentas" u Gabela Polju kod Čapljine.

Utrka je duga oko 55 kilometara, staza istovremeno ulazi iz Bosne i Hercegovine u RH, a organizirali su je Biciklistički klub (BK) "Optimizedbike" Čapljina i BK Metković.

Predstavnik BK "Optimizedbike" Čapljina Stjepan Burić kazao je u razgovoru za Fenu kako na utrci sudjeluje oko 70 biciklista iz BiH i Hrvatske.

- Staza je kružna, jedan krug iznosi 18 kilometara i elevacijski 400 metara uspona, a voze se ukupno tri kruga. Mislimo da je jako bitno da se ovakvi događaji i utrke organiziraju u Čapljini jer to može potaknuti mlade da se krenu baviti ovim sportom. Optimizedbike trenutno ima dva aktivna biciklista od kojih je jedan državni prvak BiH u juniorskoj kategoriji, a osim nas u gradu postoji još i BK Čapljina - kazao je Burić.

Istaknuo je kako Hercegovina ima ogroman potencijal općenito, ali i kada je ova vrsta biciklizma u pitanju.

- Ljudi zbog naša dva kluba dolaze u Čapljinu i to nam je izuzetno drago jer sami znamo da je Hercegovina cvijet, ima stvarno odlične staze i za cestovna i za brdska bicikla i šteta bi bila to ne iskoristiti - kazao je Burić.

Dodao je kako je plan ubuduće ovu utrku organizirati svake godine.

- Želimo od ove utrke stvoriti tradiciju. Što se tiče ovih krajeva, osim Čapljine vozi se još u Ljubuškom i Livnu, a imamo uskoro i balkansko prvenstvo na Blidinju. Sljedeća brdska utrka nam je u Bihaću, a idući tjedan imamo i državno prvenstvo u Zavidovićima - kazao je Burić.

Organizatori su istaknuli kako je riječ o hvale vrijednom sportskom događaju u skladu svjesnosti, održivosti razine tjelesne kulture, sportskog duha, bitnosti uloge povezanosti čovjeka i prirode, zdravog i svjesnog načina života, te očuvanja okoliša i životne sredine.

federalna.ba/Fena

brdski biciklizam
Lejla Tanović biciklizam brdski biciklizam
0 24.10.2021 10:40
biciklizam vožnja biciklom bicikli biciklista bicikla bicikl Biciklisti brdski biciklizam Bihać
0 31.07.2021 15:01
Olimpijske igre Tokio brdski biciklizam
0 27.07.2021 11:16