videoprilog Brankice Smiljanić (Federacija danas)

Oko 300 zaraženih đaka u RS-u

U Republici Srpskoj ima oko 300 zaraženih đaka, izjavili su iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, te navode da nema teže kliničke slike zabilježene kod nijednog đaka.

Zabilježeni slučajevi zaraze korona virusom u banjalučkoj Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, ali i širom Republike Srpske zabrinjavajući su.

„Imali smo u jednom odjeljenju dva učenika i tri učenika koja su simptome i to odjeljenje je izolovano i nalazi se u izolaciji 14 dana od osmog ovog mjeseca”, kaže Dragan Kovačević, direktor OŠ “Dositej Obradović”.

„Nemamo zabilježen slučaj teže kliničke slike kod djece koja su pozitivna na virus korona. Od početka septembra imamo oko 300 đaka koja su pozitivna širom RS-a. I dalje pratimo tu situaciju kako bismo mogli procijeniti kako da reagujemo u određenim momentima“, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Građani su izrazili zabrinutost za novonastalu situaciju:

„U početku uopšte nije bilo da su se djeca zaražavala? Bili su samo odrasli. Ovo odjednom nešto je prelomilo. Virus se oteo kontroli. Bog nek nam je na pomoći“, kaže Darko Popović.

Dragana Jović je majka i strepi zbog novonastale situacije, iako njeno dijete nije školarac: „U ovom slučaju bih povuka dijete iz škole i online nastava i definitivno bih u tom smjeru išla.“

„Mislim da je situacija uvijek kritična u jesen, ali ne znam zbog čega. Da li je u pitanju delta soj ili nešto drugo, ili što se djeca više druže tokom školskog perioda“, pita se Željka Vranješ.

Epidemiološka situacija u školama odraz je epidemiološke situacije u zajednici, navode iz Instituta te apeluju na građane da poštuju epidemiološke mjere.

federalna.ba

koronavirus škole
Crna Gora koronavirus
0 22.09.2021 17:32
koronavirus Covid19 pandemija virus nauka porijeklo virusa porijeklo koronavirusa
0 22.09.2021 13:49
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 22.09.2021 13:14
Federacija BiH koronavirus
0 22.09.2021 12:45