Okerić: Skupština KS će 24. marta razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade KS

Okerić: Skupština KS će 24. marta razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade KS

Komisija za izbor i imenovanja Kantona Sarajevo utvrdila je prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade KS, a na osnovu prijedloga mandatara Vlade KS Nihada Uka koji je dostavio prijedlog kandidata za ministre u Vladi KS.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, koji je ujedno i predsjednik Komisije, izjavio je za Fenu da je Komisija potvrdila i na osnovu toga sazvala Kolegij Skupštine KS.  

- Kolegij Skupštine je potvrdio termin održavanja 5. sjednice Skupštine KS za 24. mart ove godine. Na sjednici će Skupština razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade KS – kazao je Okerić.

Prema prijedlogu mandatara Uka, Vladu KS će činiti neki novi, ali i ministri iz prošlog saziva Vlade KS.

Adnan Šteta, kandidat SDP BiH, ostaje ministar saobraćaja, kao i Haris Vranić kandidat SDP BiH za ministra zdravstva KS, Admir Katica je kandidat NiP-a za ministra MUP-a, Naida Hota-Muminović kandidatkinja je NiP-a za ministricu odgoja i obrazovanja, Omer Osmanović kandidat NIP-a za ministra za boračka pitanja, te Darja Softić Kadenić je kandidatkinja Naše stranke za ministricu pravde i uprave KS.

Kandidat SBiH za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u KS je Almir Bečarević. Rođen je u Sarajevu 1965. godine i po zanimanju je diplomirani pravnik. Pravni fakultet završio je na UNSA. Predsjednik je Skupštine Udruženja za gas u BiH i član Upravnog odbora Udruženja za gas u BiH.

Enda Pavić Pečenković je kandidatkinja SDP BiH za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS. Rođena je 1977. godine u Sarajevu. Magistrica je socijalnog rada sa 19 godina staža u struci. Aktivno govori engleski i španski jezik.

Zlatko Mijatović kandidat je NiP-a za ministra privrede. Rođen je 1984. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultet UNSA, a pravosudni ispit je položio 2014. godine. Govori aktivno njemački i engleski jezik, oženjen otac jednog djeteta.

Pavle Krstić kandidat je NS-a za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom Fakultetu UNSA. Trenutno predaje na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Također je predavač i na Šumarskom, Poljoprivredno-prehrambenom i Građevinskom fakultetu UNSA.

Kenan Magoda kandidat je SDP BiH za ministra kulture i sporta KS. Rođen je 1984. godine u Sarajevu gdje je završio Sportsku gimnaziju, a zatim i Fakultet za sport i tjelesni odgoj (VII stepen). Delegat je u Domu naroda Parlamenta FBiH. Govori engleski i njemački jezik.

Emir Dedović kandidat je SBiH za ministra finansija u KS. Rođen je 1968. godine u Goraždu. Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu 1995. godine.

Skupština KS će 24. marta na sjednici razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju ministara, i starih i novih, koji će činiti Vladu KS.

federalna.ba/Fena

Skupština Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo
0 09.04.2024 17:21
Skupština Kantona Sarajevo
0 18.03.2024 17:05
Skupština Kantona Sarajevo Skupština KS Haris Zahiragić Elvis Vreto Elvedin Okerić
0 14.03.2024 21:01