javljanje Vladimira Kovačevića (Federacija danas)

OHR: Schmidt svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj predstavi

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini saopštili su da danas najavljena posjeta visokog predstavnika Christiana Schmidta Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena.

"Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom", saopšteno je iz OHR-a.

Dodali su da je Schmidt danas razgovarao sa potpredsjednikom entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor.

"Također, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom. Usijane špekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine", dodaju iz OHR-a.

Visoki predstavnik u BiH danas je trebao putovati u Banju Luku na sastanak s potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem, ali je posjetu otkazao nakon najava da mu neću biti dozvoljen ulazak u zgradu institucija entiteta RS.

Duraković se danas saopštenjem obratio javnosti, istakavši da je to potez bez presedana s nesagledivim posljedicama po sveukupnu političku situaciju u BiH.

federalna.ba/AA
OHR Christian Schmidt Republika Srpska
Christian Schmidt odao poštu Henry Kissinger
0 30.11.2023 12:53
veliki kašalj Republika Srpska potvrđeno
0 30.11.2023 11:24
Republika Srpska piće Prime povlači
0 27.11.2023 11:22
Republika Srpska Banjalučka berza aukcija
0 27.11.2023 09:37