Ogroman porast kupovine generatora u Izraelu nakon upozorenja da "nije spreman za rat s Hezbolahom"

Ogroman porast kupovine generatora u Izraelu nakon upozorenja da "nije spreman za rat s Hezbolahom"

Nakon upozorenja izraelskog zvaničnika da nisu spremni za pravi rat sa libanskim Hezbolahom, u Izraelu je došlo do povećanja prodaje generatora struje za više od 100 posto.

Izraelska televizija Channel 12 javlja da su neke kompanija u toj zemlji saopćile je da je na njihovim web stranicama bilo pet puta više pretraživanja generatora nego inače.

Jedna od kompanija je objavila da je u petak zabilježen rast prodaje generatora za 108 posto u odnosu na petak prethodnih sedmica, te navela da se većina prodaje odvijala u gradovima poput Haife, sjevernih regija i Tel Aviva.

“Ne možemo garantirati struju u slučaju rata na sjeveru. Bilo bi nemoguće živjeti ovdje nakon 72-satnog nestanka struje. Nismo spremni jer pravi rat sa Hezbolahom bi uništio električnu mrežu. Lako se može urušiti“, rekao je Shaul Goldstein, izvršni direktor kompanije Independent System Operator Company.

Izraelski ministar energetike Eli Cohen je u svom govoru koji je prenosila državna televizija KAN rekao da je Izrael potrošio milijarde šekela da garantuje snabdijevanje električnom energijom i da je malo vjerovatno da će se desiti scenario nestanka struje na nekoliko dana.

federalna.ba/AA

Izrael Hezbollah