Prilog: Amra Ličina

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu - šta to znači za BIH?

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu o kojem su se dogovorili Evropska unija, G7 i Australija stupilo je na snagu jutros, kao i embargo na uvoz ruske nafte morskim putem u EU, uz nekoliko izuzetaka. Ograničenje cijena ima za cilj da smanji prihode Rusije od nafte i istovremeno spriječi rast globalnih cijena nafte. Ona važe od 5. decembra za sirovu naftu, a od 5. februara 2023. za ostale naftne derivate. Međutim, postoje izuzeci, koji se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice Evropske unije a koje su posebno ovisne o ruskoj nafti zbog njihove geografske lokacije i nemogućnosti da u kraćem vremenu zamijene taj uvoz. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će ograničenje cijena „značajno smanjiti" prihode Rusije, te pomoći da se stabilizuju globalne cijene energije, od čega će imati koristi zemlje u razvoju širom svijeta.

Ali moramo se pobrinuti da zemlje u razvoju imaju pristup nekoj ruskoj sirovoj nafti po ograničenim cjenama. Stoga su Evropska unija i G7 dogovorili globalno ograničenje cijena ruske nafte. To ograničenje ima tri cilja. Jača efekt naših sankcija, dodatno umanjuje prihod Rusiji, te stabilizira globalno tržište.

Međutim, Moskva je saopštila da se neće pridržavati odluke pa makar morala smanjiti proizvodnju. Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je kako Rusija radi na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište.

S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini. Zelenski je pozvao na cijenu od 30 dolara po barelu

Teško da bi se tako ograničenje moglo nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za budžet terorističke države. Samo je pitanje vremena kada će se morati upotrijebiti snažniji alati. Šteta je što će se izgubiti to vrijeme.

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle su, nakon tri sedmice pada, dok trgovci procjenjuju kako će ograničenja na rusku naftu i odluka OPEC-a o proizvodnji uticati na ponudu na tržištima i cijene. Energetski stručnjak Almir Bečarević mišljenja je da će ograničenje cijene ruske nafte kao i embargo na njen uvoz morskim putem uticati i na cijene goriva u Bosni i Hercegovini.

Vidjet ćemo u narednom periodu, ali ulazimo u jedan vrlo neizvjestan i turbulentan period po pitanju cijene barela nafte i puno je tu faktora koji će uticati. Nije tu u pitanju samo ograničenje, tu su i aktivnosti u Kini, odnosno rezerve u Americi po pitanju njihovih robnih rezervi. Tako da u ovih nekih sedam dana ne bi trebalo biti nekih dramatičnih promjena na benzinskim pumpama. Ali, vidjet ćemo isto tako u narednih sedam do deset dana kako će se kretati cijena na barelu nafte, ali sve prognoze govore da bi ona trebala imati rast.  

Sve ovo otvara i pitanje odakle će Evropa uvoziti naftu, ko će zaraditi na tome, a ko će sve to platiti. Energetski stručnjak Davor Štern:

Politika je jedno, struka je drugo, gospodarstvo treće, a život ljudi ono što je najvažnije. Porast će cijene derivata. Doći će do veće inflacije. Ekonomija će posustati još više nego što je potrebno. I bojim se da ta odluka neće donijeti dobre posljedice.

Peking će nastaviti energetsku saradnju s Rusijom na bazi uzajamnog poštovanja i obostrane koristi, saopštilo je jutros  kinesko Ministarstvo vanjskih poslova. Na svjetskom tržišu rano jutros cijene nafte porasle su oko 0,8 posto, djelomično zbog nedjeljnje odluke OPEC-a, a djelomično zbog najava ublažavanja restriktivnih mjera protiv covida 19 u Kini.

 

 

Rusija nafta Federalni radio
sport Federalni radio
0 05.02.2023 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 05.02.2023 23:25
sport Federalni radio
0 05.02.2023 17:55
Vijesti u 17 Federalni radio
0 05.02.2023 17:37