"Oduzeto more": Mađarski veleposlanik pozvan u MVEP
(Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET)

"Oduzeto more": Mađarski veleposlanik pozvan u MVEP

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova RH zbog izjave premijer Viktora Orbana da je Mađarskoj "oduzeto more", priopćio je Zrinjevac u utorak.

"Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade", priopćio je MVEP. "Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susjednim državama". 

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

“Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost dovesti naftne tankere", rekao je Orban prošli tjedan, kako ga prenosi Politico.  "Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke", dodao je. 

MVEP ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose.

Zbog te je izjave mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski je veleposlanik zatražio objašnjenje u Budimpešti, kazali su na Zrinjevcu.

federalna.ba/Fena

Hrvatska Mađarska
sport vaterpolo Crna Gora Japan Svjetsko prvenstvo Mađarska
0 27.06.2022 15:31
sport plivanje Svjetsko prvenstvo SAD Mađarska Budimpešta
0 25.06.2022 20:27
Hrvatska majmunske boginje
0 24.06.2022 08:13
Visoki predstavnik u BiH Diplomatska nota Hrvatska
0 23.06.2022 21:37
Mađarska žitarice tranzit
0 20.06.2022 21:41