videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Održano 24. otvoreno federalno takmičenje učenika i studenata muzike

Nakon dvije godine pauze zbog epidemije uzrokovane koronavirusom, održano je 24. otvoreno federalno takmičenje učenika i studenata muzike. Više od 800 učesnika iz Federacije BiH pokazali su svoje umijeće na takmičenju kamernih orkestara i sastava.   

Više od 800 učesnika iz osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Federacije BiH, te Muzičke akademije iz Sarajeva proteklih dana u Zenici pokazali su svoje umijeće.  Ovi mladi umjetnici, nakon dvogodišnje pauze, ponovo su nas podsjetili šta znači  umjetnost za dušu.

“Zadovoljni jesmo,  pogotovo gledajući  činjenicu da prethodne dvije godine takmičenje se nije održavalo zbog nama svima znanih razloga. Nastava je bila u online verziji, što  za muziku i muzičko stvaralaštvo vrlo teška stvar”, kazao je Alija Bičakčić, direktor Osnovne muzičke škole u Zenici.

Slušanjem sjajnih kompozicija već proslavljenih umjetnika, ali i naših savremnika, pokazali su da, uz talent, treba i naporan rad sa višesatnim vježbanjem. Na takmičenju je bilo i oko 220 nastavnika, a svaki od njih dao je dio sebe kako bi svojim učenicima omogućili da  svima pokažu ono što rade tokom cijele godine.

“Sviranje instrumenta je vještina - to ne može baš tako naučiš,  pročitaš. Moraš naučiti kako ćeš prstićem odsvirati, kojom energijom, hoćeš li ovako,  hoćeš li onako jer mora se osjećati ta muzika i sve to,  a to  se uči kako ćeš spusti ruku na klaviru ili bilo koji drugi instrument”, objašnjava Maita Milutinović, profesorica klavira.

Takmičenje je  održano u više disciplina: klavir, gudački ansambli, puhački, gitarski, harmonikaški i vokalni kamerni ansambli, te nestandardni ansambli i orkestri. Sviranje u kamernim sastavima i grupama razvija socijalizaciju, a djecu neposredno uči zdravoj komunikaciji s drugima. Na ovom takmičenju svi su pobjednici. Uloga žirija bila je teška, jer treba naći balans između podrške svakom učesniku, ali i biti dovoljno strog i nagraditi najbolje.  

“Naravno da ocenjujemo kolika je tu memorija,  koji je  opseg glasa,  intonacija,  sam stil koji se podrazumijeva... Mogu da kažem sva djeca koja pohađuju muzičke iz škole u Bosni i Hercegovini čak dobiju i bolje nagrade tamo negdje”, ističe Aldina Aganović, članica žirija za vokalne sastave.

Organizatori ovogodišnjeg takmičenja - Osnovna i Srednja muzička škola iz Zenice, te Udruženje muzičkih i baletnih pedagoga FBiH - pobrinuli su se da u tehničkom smislu sve prođe u najboljem redu. Nadaju da će već naredno takmičenje biti masovnije i da će nadležne institucije sa svih nivoa vlasti imati dovoljno sluha da podrže svoje mlade sugrađane od kojih se očekuje da u budućnosti budu vrijedni članovi zajednice.

federalna.ba

takmičenje muzika glazba Zenica
SDP BiH Zenica Opći izbori 2022 Opći izbori
0 25.06.2022 13:56
Zenica atletika Mesud Pezer Neira Bosnić Dejan Mileusnić Rusmir Malkočević Hajrudin Vejzović Edhem Vikalo Abedin Mujezinović
0 25.06.2022 12:47
Samir Lemeš Zenica grijanje
0 23.06.2022 17:31