Održana svečana akademija povodom održavanja manifestacije 'Odbrana BiH - Igman 2022'
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Održana svečana akademija povodom održavanja manifestacije 'Odbrana BiH - Igman 2022'

Na svečanoj akademiji povodom održavanja manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022" večeras je u Sarajevu još jednom naglašena važnost te bitke za obranu BiH i glavnog grada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da herojski otpor pripadnika Armije RBiH počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života i suprotstaviti se daleko nadmoćnijoj sili agresora.

- Samo takva odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost može uroditi plodom i takav otpor nije moguće slomiti - poručio je Džaferović.

Naglasio je da se danas prisjećamo jedne od najznačajnijih bitaka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine - Bitke na Igmanu, i jedne od najvećih pobjeda koje su izborili borci Armije RBiH.

- Ta pobjeda nije bila samo vojna već i civilizacijska jer smo izborili demokratiju i odbranili ideju i biće ove zemlje, a to je velika stvar - naveo je Džaferović.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović izjavio je da moramo iskazati pijetet prema "našim palim oficirima i vojnicima, od kojih mnogi do rata nisu imali veze s vojskom".

Dodao je da pali životi za slobodu obavezuju da imamo dovoljno pameti i sačuvamo naš narod koji ima moralni refleks da bude na pravoj strani historije i čuva one bosanske vrijednosti po čemu se uvijek razlikuje civilizacija od barbarstva.

U sklopu akademije izveden je prigodan kulturni program.

federalna.ba/Fena

Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022 Sarajevo BiH Svečana akademija
Sarajevo fudbal nogomet
0 03.06.2023 21:43
Maker Faire Sarajevo sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike Sarajevo
0 03.06.2023 11:55
“Igraj fudbal, živi život” Sarajevo
0 02.06.2023 22:04
Italija Sarajevo
0 02.06.2023 20:20