videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

Održana komemoracija doajenu bh. novinarstva Vlastimiru Mijoviću

Komemoracija novinaru Vlastimiru Mijoviću održana je danas usarajevskoj  Vijećnici, nakon čega je sahranjen na groblju Bare. O njegovom liku i djelu govorile su mnoge istaknute ličnosti i njegovi prijatelji, potpredsjednik SABNOR-a Nijaz Skenderagić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i drugi.

Nijaz Skenderagić se od Vlaste oprostio emotivnim riječima o njegovom karakteru i djelovanju.

- Vlasta je bio zgodan, markantan, pravi muškarac, ali istovremeno poseban, osjećajan, jedinstven, obrazovan, karakteran, jednostavan, normalan, moralan, dobar čovjek koji je sve ljude plijenio svojom prirodnom pojavom, govorom i nastupom... Uvijek je ostajao stamen, postojan, nepotkupljiv i svoj čovjek, istinski antifašista, demokrata, humanista i ljudina. Znao je on biti i ters, ponekad i grub, to mi njegovi drugovi najbolje znamo, ali uvijek je do kraja bio iskren i dobronamjeran i spreman da prizna tu svoju grubost - kazao je Skenderagić naglasivši da se svi, pogotovo porodica, može ponositi onime šta je radio i kakav je čovjek bio.

Skenderagić je izrazio nadu da će u budućnosti neka novinarska nagrada nositi upravo Vlastino ime.

Gradonačelnica Sarajeva je navela da je slobodna nazvati ga Vlasta, onako kako su ga prijatelji zvali, jer ga doživljava kao svog.

- Sarajevo je grad dobrih i velikih ljudi, a Vlasta je bio jedan od najljepših - kazala je Karić.

Istakla je da se danas svi opraštaju od doajena novinarstva, ali prije svega od dobrog i velikog čovjeka.

- Živio je novinarstvo, odan svojoj profesiji do posljednjeg trenutka. S nemjerljivom strašću skoro četiri decenije, principijelno i hrabro nosio se sa novinarskim izazovima koje je pretočio u više hiljada tekstova, kolumni i priloga - rekla je ona.

Vlastimir Mijović preminuo je 13. januara, u 65. godini, nakon nekoliko mjeseci borbe s teškom bolesti.

federalna.ba/Fena

Vlastimir Mijović komemoracija
Ivica Osim komemoracija
0 14.05.2022 13:09
Asim Zec komemoracija Komemorativna sjednica
0 24.03.2022 17:12
Fikret Karčić komemoracija
0 18.03.2022 20:49