videoprilog Valerije Bago (Dnevnik 2)

Završena 147. Nevesinjska olimpijada, starija od klasičnih OI

Na Bratačkom lugu nedaleko od Nevesinja smjestila se manifestacija duga gotovo pola vijeka. 147. po redu Nevesinjska olimpijada okupila je natjecatelje iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire regije. Uz 48 sportskih i viteških disciplina kao kruna sedmodnevne manifestacije održana je i konjska utrka, a raznolik kulturni i turistički sadržaj okupio je tisuće posjetitelja.

Starija od klasičnih Olimpijskih igara, Nevesinjska olimpijada iz godine u godinu okuplja zaljubljenike u stare sportske i viteške discipline. U ovogodišnjem sedmodnevnom programu sudjelovalo je više od 1.000 natjecatelja, kako domaćih tako i onih koji su prešli tisuće kilometara kako bi upravo na Bratačkom lugu odmjerili snage. Ove godine najstariji natjecatelj imao je 86 godina, a najmlađi tek šest.

„Olimpijada je otvorena za sve uzraste, nema nikakve razlike, svi su dobrodošli. I ono što je najvažnije, a tako je i počelo između dva svjetska rata, to nije jurnjava za nekim novčanim nagradama, to je prije svega viteška borba za čast i ponos“, ističe Dragomir Grahovac, član Organizacijskog odbora Nevesinjske olimpijade.

„Sedam godina držim prvo mjesto u skoku u dalj. Nevesinje je najljepše mjesto gdje se održava ovo takmičenje“, priča Radovan Grozdanić, natjecatelj iz Crne Gore.

A da je Nevesinjska olimpijada najljepše mjesto, složit će se i Radomir Andrić iz Nevesinja, koji se natječe već trideset šestu godinu zaredom. Iako su ga stigle godine, kaže, još uvijek uspijeva osvajati medalje kao i ranije.

„1986. sam krenuo sa 20 godina, tad sam prvi put osvojio tri zlatne medalje i tako me je krenulo. Ovo je 36. godina. Svake godine imam po dvije-tri medalje“, kaže Radomir.

Osim brojnih natjecatelja, sedmodnevna manifestacija ugostila je više od 10.000 znatiželjnih posjetitelja i štovatelja duge tradicije.

Nevesinjska olimpijada ne može se zamisliti bez tradicionalnih konjskih utrka, a ljubav Mirka Teletine iz Nevesinja prema konjima traje još od 2006. godine, kada su počela njegova prva natjecanja. O velikoj ljubavi svjedoče i odlični rezultati koje postiže u ovoj disciplini postiže.

„2019. godine smo pobijedili u Bileći i Nevesinju. 2020. nas je korona zeznula, nije bilo trka, i prošle godine smo se takmičili u Bileći, Nevesinju i Bihaću, gdje smo pobijedili u sve tri trke s engleskim punokrvnim galoperom“, ističe Mirko.

Tradicionalne viteške discipline poput utrke u džaku, penjanja na stup, potezanje konopca i mnogih drugih od studenog bi Nevesinjsku olimpijadu trebale uvrstiti na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

federalna.ba

Nevesinjska olimpijada Nevesinje
ruralni turizam istočna Hercegovina Bileća Gacko Nevesinje Ljubinje
0 22.08.2023 21:08
Salem ef. Dedović vladika Dimitrije Dugalića džamija Nevesinje
0 08.07.2023 18:02
Nevesinje ratni zločini ratni zločin
0 25.06.2023 21:21
Hasan Eminović Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju Nevesinje genocid 'Mostarsko ljeto 2023.' Mostarsko ljeto
0 22.06.2023 18:05
Rukomet Ljubuški Izviđač hercegovac Nevesinje
0 06.05.2023 22:27