Održan protest studenata Univerziteta u Sarajevu

Više stotina studenata, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), okupilo se na protestu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Studenti su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo nacrtom Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo te pozvali na povlačenje nacrta iz parlamentarne procedure.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Loš, gori, novi zakon", "Evolucija ili revolucija".

Iz SPUS-a su ranije saopćili da na ovaj način žele poručiti da neće dopustiti da njihovi stavovi budu zanemareni.

"Ovi protesti su kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade Kantona Sarajevo prema mladim ljudima koji svoju budućnost žele da grade u državi Bosni i Hercegovini", poručili su iz SPUS-a.

Smatraju da je nedavno usvojeni nacrt Zakona o visokom obrazovanju isključivo u svrhu punjenja kantonalnog budžeta te da će se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti, kako su naveli, u ravan sa privatnim fakultetima.

"Zakon koji ne nudi nijedno rješenje za postojeće probleme, zakon koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju, zakon koji se mora povući iz parlamentarne procedure", dodali su iz SPUS-a.

Iz Vlade i resornog ministarstva tvrde da bi model, za razliku od važećeg zakona, omogućio garant prelaska na budžet izuzetnim studentima. Dodaju i da su spremni na komunikaciju, te pozivaju studente da se pridruže javnoj raspravi s konkretnim amandmanima. 

"Svaki put, kad su protesti u pitanju, potrebno da nam dostavite konkretne zahtjeve - šta očekujede od Vlade da uradi", kazao je premije KS-a Edin Forto.

I ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Aleksandra Nikolić ponovila je poziv: "Onako kako sam to radila i u konsultacijama, molim vas da dostavite sve što vam smeta u zakonu, da dostavite sve sto biste željeli da promijenite".

Populacija koja je nekada ujedinjenošću i buntom mijenjala tokove politike, ponovo je danas glasna u borbi za svoja prava. Nismo studenti samo za vrijeme predizborne kampanje, poručuju okupljeni. 

federalna.ba

Kanton Sarajevo protesti studenata
reis Reisu-l-ulema Islamske zajednice Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović Kanton Sarajevo
0 26.06.2022 16:57
Kanton Sarajevo besplatni udžbenici udžbenici
0 22.06.2022 13:01
Vlada KS predškolska djeca predškolske ustanove Sarajevo Kanton Sarajevo
0 16.06.2022 21:27
Kanton Sarajevo Sud BiH MUPKS dojava o bombi
0 16.06.2022 18:45