Održan protest pripadnika državnih policijskih agencija
videoprilog Adise Šehić (Dnevnik 2)

Održan protest pripadnika državnih policijskih agencija

Pripadnici državnih policijskih agencija okupili su se pred zgradom državnih institucija da bi iskazali nezadovoljstvo materijalno-finansijskom situacijom. Ovo je jedan u nizu mirnih protesta koje su organizovali, a kako je poručeno iz Sindikata policijskih agencija, u narednom periodu će razmatrati druge mjere za djelovanje. 

Koliko je važna policija onima koje čuvaju, govori činjenica da im je osnovica plaće od 535 maraka u periodu od 2009. do 2012. godine smanjena na 475 maraka. Od tada do danas, policijskim službenicima mnogo puta je obećavano povećanje plaća. Nije se desilo. Kao ni vraćanje osnovice koja je bila prije 14 godina. Onima u zgradi poruka je jasna.

“Da li je sramota ovih koji sjede u ovoj zgradi koje mi čuvamo i koje moje kolege policajci koje prate? Svoj život će založiti za njihovu sigurnost - da li ih je imalo sramota da državna policija protestuje?”, pita Haris Salan, predsjednik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Odgovor na ovo pitanje nisu dobili, jer ni danas, kao ni tokom proteklih godina niko im se nije obratio uprkos brojnim apelima. Na sjednicu im nisu dali, navodno, iz sigurnosnih razloga. Iako živote svakodnevno stavljaju na raspolaganje u odbrani države, njenih institucija, političara i građana, ostali su, kažu, bez dostojanstva. Osnovica nije jedini razlog nezadovoljstva.

“Jedini smo u svijetu koji nemamo ni osiguranje od nesreće, koji nemamo kolektivni ugovor, kojima su plaće i primanja smanjivanje za dva-tri puta. To je nešto što je smanjivano i urušavano - mi ne tražimo ništa osim vraćanja nečeg što smo imali prije 14 godina”, dodaje Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH.

Predsjednik Sindikata SIPA-e Edin Kahrimanović podsjeća: “U to vrijeme Zakon o platama u institucijama BiH je glasio da je osnovica 85 posto fiksno utvrđena u odnosu na godinu koja prethodi u isplati plate. Međutim, Vijeće ministara BiH je 2012. godine uzelo palicu u svoje ruke i promijenilo tu odluku i odredbu zakona”.

Nemar prema policijskim državnim agencijama i nerješavanje njihovih problema te navodno sabotiranje zakonskih odredbi doveli su to brojnih drugih problema u kojima prednjači deficit kadra.

“10-12 godina nismo jedan korak naprijed napravili da se povećaju plate, a troškovi života nenormalno su veći iz mjeseca i mjesec policijski. Službenici Granične policije, s obzirom na poslove koje obavljaju na svim teritorijama BiH, prinuđeni su da napuštaju Graničnu policiju BiH”, ističe Emir Tanović, predsjednik Sindikata Granične policije BiH.

A manjak kadra dovodi u pitanje sigurnost na državnom nivou. Upitali smo je li naredni korak radnički neposluh i znači li to da u nekom momentu bh. granice i institucije ostaju bez nadzora. Iz Sindikata policijskih agencija poručuju da će naredni koraci biti poduzeti nakon sastanaka upravnog odbora ovih sindikata, ali sve u skladu sa Zakonom o štrajku.

federalna.ba

 

federalna.ba

protest pripadnici državnih policijskih agencija