Održan program posvećen ukrajinskoj književnosti i solidarnosti s Ukrajinom

Program "Solidarnost umjetnika svijeta" posvećen ukrajinskom pjesniku, slikaru i humanisti Tarasu Ševčenku održan je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u okviru manifestacije otvaranja ovogodišnjeg Festivala "Sarajevska zima".

U razgovoru su učestvovali Andrea Lešić i Adijata Ibrišimović -Šabić.

Sjećanje na Tarasa Ševčenka započela je Lesia Laževska koja je pročitala njegovu pjesmu "Oporuka",  nastalu prije 178 godina a koja je danas možda i najaktuelnija.

Andrea Lešić kazala je da se ovim programom želi skrenuti pažnja na ukrajnsku književnost kao veliku evropsku književnost o kojoj se u BiH jako malo zna.

- U našoj zemlji ne postoji niti je ikad postojao studij ukrajinske književnosti i jezika niti kulture. Pri tome ukrajinska književnost se smatra da se nalazi pod kapom ruske književnosti. Nadamo se da ćemo postići da skrenemo pažnju javnosti na djela, pisce, čitav jedan posebni kulturni kontekst i tradiciju  o kojima bi se trebalo znati malo više. To je ipak nacija od 30 miliona ljudi - kazala je Lešić.

Adijata Ibrišimović Šabić smatra žalosnim što se morala dogoditi tragedija da bi se obratila pažnja na ono što su možda sličnosti između bosanskohercehovačkog naroda i ukrajinskog naroda, kao i kulture.

Taras Grigorovič Ševčenko, (Morynci, Ukrajina, 9. ožujka 1814. – Petrograd, Rusija, 10. ožujka 1861.) ukrajinski je pjesnik, slikar i humanist. Njegovo književno naslijeđe smatra se temeljem novije ukrajinske književnosti.

federalna.ba/Fena

Sarajevska zima