Održan Međunarodni džudo turnir 'Vinko Šamarlić'

Održan Međunarodni džudo turnir 'Vinko Šamarlić'

Međunarodni džudo turnir “Vinko Šamarlić”, u organizaciji Judo kluba “Željezničar”održan je u  Sportskoj dvorani “Goran Čengić” na Grbavici  u organizaciji Džudo kluba “Željezničar”.

Ovo jedinstveno takmičenje, koje se održava u čast velikog sportiste i heroja odbrane Sarajeva, okupilo je djecu uzrasta od šest do 18 godina iz cijelog regiona. Na 29. memorijal u čast Šamarlića došli su klubovi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i cijele Bosne i Hercegovine.

Njih više od 300 borilo se za pobjedu, ali i prisjetilo se džudiste Vinka Šamarlića, koji je poginuo 8. juna 1992. godine, nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barceloni.

Za razliku od prethodnih godina, kada se turnir održavao u aprilu, ove godine je pomjeren za septembar zbog pandemije koronavirusa.

Podršku u organizaciji ovog sportskog događaja dali  su: Općina Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, te Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Turnir je svečano otvorio načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, nakon čega je upriličen svečani defile učesnikasaopćio je  Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine Novo Sarajevo.

federalna.ba/Beta

BiH džudo Vinko Šamarlić