videoprilog Prijatelja Srebrenice (Federacija danas)

Održan 5. bratunački strip festival

Održan je 5. bratunački strip festival. Cilj je afirmsati strip, predstavi publici nova izdanja, a  ljubiteljima devete umjetnosti pružiti prostor za druženje i sklapanje novih poslovnih veza.

Izložbe, promocije najnovijih strip izdanja, berza stripa i radionice crtanja za posjetioce i djecu - samo su neki od sadržaja koji su obogatili ovogodišnji festival.

Organizatori su zadovoljni odzivom publike, ali i podrškom lokalne zajednice. Uz Mostar i Banju Luku, Bratunac je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini u kojem se održava festival stripa.

“Naš cilj je da poboljšamo, generalno gledano, položaj stripa na našoj kulturnoj mapi, da kroz festival strip pokušamo da približimo Bratunčanima, da mu nađemo mjesto u mapi kulturnog života Bratunca”, kaže Predrag Milić, idejni tvorac i organizator festivala.

Prvi put na festivalu je bio i Zdravko Cvjetković, autor poznate knjige ilustracija i sportskih karikatura “Svi naši zmajevi”.  

“Iskustva su odlična, najviše mi je drago što vidim da ima dosta djece koja su zainteresovana i koja dolaze. Što se tiče izdavaštva i čitalačke publike, tu još malo kaskamo, ali mislim da će festivali doprinijeti da se sve to digne na veći nivo”, kaže on.

Nakon bratunačkog strip festivala, ljubitelji stripa u septembru nastavljaju druženje u Herceg-Novom, a zatim, u oktobru, u Mostaru i Banja Luci. 

federalna.ba

Bratunac strip stripovi
vršnjačko nasilje Bratunac Srebrenica
0 14.11.2023 18:57
Lazar Prodanović Mreža Bratunac SNSD
0 07.11.2023 21:56
javna kuhinja Baby javna kuhinja Bratunac
0 30.10.2023 19:08
Boriša Simanić košarka košarkaš Bratunac
0 20.10.2023 22:21