videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Promovisani diplomanti najmlađeg fakulteta UNZE

Promocijom 53 studenta najmlađeg Politehničkog fakulteta Zenica obilježena je ceremonija uručenja diploma. Zbog epidemioloških mjera ceremonije uručenja diploma održavaju se pojedinačno tokom sedmice. 

Iako u skromnijim uvjetima u odnosu na njihove starije kolege, studenti Politehničkog fakulteta dobili su svoje zaslužene diplome na sinoćnjoj promociji. Njihovom slavlju prdružili su se i dobitnici Povelje dekana. Među njima je i Sedina Murtić koja je četiri godine na fakultetu nosila titulu studentice s najboljim referencama. 

“Nositi titulu nije baš lagano, naravno, stalno ste pod nekim pritiskom, od vas se stalno očekuje više i više. Ono što očekujem nakon nje naravno dobar posao, da imate perspektivu u svojoj zemlji pa ćemo da vidimo aBd”, rekla je Sedina Murtić, diplomirani inženjer građevine. 

“To je nagrada za studente koji imaju najveći prosjek na svojoj godini na čitavom fakultetu. To je velika čast zato što sam uspjela da budem najbolja sa najvećim prosjekom svih studenata na sva tri smjera”, istakla je Ajna Fetić, studentica na Odsjeku za softversko inženjerstvo Politehničkog fakulteta UNZE. 

Ovo je prva promocija za najmlađi Odsjek - Softversko inženjerstvo. O njegovoj atraktivnosti za mlade najbolje govori činjenica da su brojni studenti zaposleni već u toku studiranja. 

“Trenutno sam oficijelno zaposlen u jednoj sarajevskoj softverskoj firmi, a što se tiče samog studija kao studija, moće se reći da je jedno pravo osvježenje s obzirom na samu multudisciplinarnost samog softverskog inžinjerstva”, rekao je Ahmed Durmić, diplomant na Odsjeku za softversko inženjerstvo Politehničkog fakulteta UNZE. 

“Mi u ovoj godini, dakle, u protekloj godini osvtarili izuzetne rezultate, da imamo skoro najveći broj diplomanata, u dosadašnjoj historiji, što je sasvim razumljivo jer dolaze nove generacije  koje su brojnije nego starije”, naveo he prof. dr. sc. Sabahudin Jašarević, dekan Politehničkog fakulteta UNZE.  

Do kraja sedmice bit će upriličene i promocije na drugim fakultetima.  

“Mi ove godine i na prvom i na drugom ciklusu studija imamo promociju 513 dipl. studenata i imamo 4 kandidata za promociju doktora nauka i ta će se promocija održati 26. oktobra u amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta”, kaže prof. dr. sc. Jusuf Duraković, rektor UNZE. 

U mjesecu oktobru obilježava se 21. godišnjica od osnivanja ovog univerziteta. Stoga su do kraja mjeseca planirane brojne akademske aktivnosti, promocija doktora i dodjela nagrada rektora UNZE najboljim studentima te Simpozij od 100 godina rođenja Kemala Kapetanovića.  

federalna.ba

Politehnički fakultet u Zenici dodjela diploma studenti