videoprilog Adne Sušić (Dnevnik 2)

Odobreno 70 miliona za zgradu Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci

Skoro 70 miliona maraka za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci odobrilo je Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici. Zgrada je na listi želja SNSD-a već nekoliko godina, a potreban novac odobren, slučajno ili ne, samo dan nakon sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou. Istovremeno, najavljeni reformski zakoni, onaj o sudovima i sprečavanju sukoba interesa, skinuti su sa dnevnog reda. Umjesto rasprave, dogovoreno je dodatno usaglašavanje zakona. Dakle, ponovo mnogo priče bez rezultata, barem onih u korist države i građana.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobit će novu zgradu u Banjoj Luci. Izdvajanjem novca Vijeće ministara BiH je počelo proceduru. Višegodišnja je to želja SNSD-a, a prvi korak vladajuće koalicije nakon zajedničkog sastanka. Zahtjev koji godinam nije uvažen, sada, preko noći, iako neplanirano, uvršten je na dnevni red. Nakon podjele novca, u Vijeću ministara BiH ni riječi o reformskim zakonima. Iako je najavljeno, skinuti su sa dnevnog reda. Nacrt zakona o sudovima i Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa ponovo na čekanju. Ovog puta opravdanje je dodatno usaglašavanje.

„Svi ti zakoni, pa i zakoni o sudovima, ostat će u domenu novoformiranih radnih grupa za vladavinu prava i pravosuđa na temelju dogovora lidera. Ja vjerujem da ćemo u tom roku imati usaglašene zakonske propise, kako bismo ušli u raspravu, kako u Vijeću ministara BiH tako i u PSBiH krajem augusta“, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Ono što Košarac sada pravda čekanjem usaglašenog teksta, dva dana uoči sjednice jasno je negirao. Za navedene zakone nije bilo saglasnosti, a Košarac je nedvosmisleno poručio da reformskih zakona bez konsultacije s predstavnicima RS-a, u Vijeću ministara BiH, neće ni biti. Ukoliko, pak, do usaglašenosti ovog nacrta i samog usvajanja dođe, moglo bi doći i do većih problema u bh. pravosuđu.

„S obzirom na to da se određena krivična djela specificiraju na način - ono što je bila primjedba – da, recimo, djela krupne korupcije koja se zavrsavaju u granicama entiteta, trebaju i suditi u granicama entiteta. Vidjet ćemo kakve će to rezultate polučiti“, objašnjava advokat Vlado Adamović.

Rezultati bi mogli dovesti do toga da Tužilaštvo BiH i Sud BiH neće biti nadležni za procesiranje krivičnih djela korupcije koja su počinjena samo u jednom entitetu. Ukratko, smanjila bi se nadležnost državnog pravosuđa. U međuvremenu, dok su reformski zakoni na čekanju, blokirani su i prijedlozi iz Ministarstva finansija i trezora BiH. Uslov je to SNSD-a za imenovanje Srđana Amidžića na vodeću poziciju tog ministarstva.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH UIO BiH UNO BiH Banja Luka
UIO BiH Mreža
0 20.02.2024 22:37
UIO BiH UNO BiH Johann Sattler Zoran Tegeltija
0 16.02.2024 17:29
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08
Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
0 14.02.2024 21:36