Odobrena izgradnja stanova za Jevreje u istočnom Jerusalemu, čemu se Biden protivio
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Odobrena izgradnja stanova za Jevreje u istočnom Jerusalemu, čemu se Biden protivio

Jerusalemska opština odobrila je danas izgradnju 108 stambenih jedinica u jevrejskom kvartu u istočnom Jerusalemu, a sličan potez je prije deset godina poljuljao odnose Izraela sa SAD-om.

Izvori na koje se pozivaju izraelski mediji navode da se predviđa dalje širenje takvih kvartova prije no što Joseph Biden preuzme dužnost predsjednika SAD-a početkom naredne godine.

Kvart Ramat Shlomo u kojem žive ultraortodoksni Jevreji, gdje je danas odobrena izgradnja, bio je u fokusu diplomatskog spora Izraela i administracije predsjednika SAD-a Baracka Obame u kojoj je Biden bio potpredsjednik.

Tokom zvanične posjete Bidena Izraelu 2010. godine, izarelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je najavilo izgradnju 1.600 stanova u tom kvartu.

Ta najava je dovela američkog potpredsjednika u nezgodan položaj i izazvala njegov gnjev jer se Washington protivio izgradnji u istočnom Jerusalemu koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i anektirao.

Palestinci teže da u tom dijelu Jerusalima bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

Biden je tada saopštio da se time "podriva povjerenje koje nam je baš sada potrebno i protivno je konstruktivnim diskusijama koje sam vodio ovdje u Izraelu".

Plan izgradnje kasnije nazvan "Bidenov plan" je navodno zamrznut, iako su organizacije koje se protive širenju jevrejskih kvartova u istočnom Jerusalemu i naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrdile da je priprema za izgradnju nastavljena u narednim godinama.

Izvor blizak Opštini Jerusalem je za javni servis Kan rekao da će Komisija za planiranje i izgradnju početi nove stambene projekte u istom i drugim kvartovima prije 20. januara, kada tradicionalno dužnost preuzima novi predsjednik SAD-a.

Izrael se brine da će Bidenova administracija u Bijeloj kući imati manje razumijevanja za takvu izgradnju od odlazeće Trumpove koja je krajem 2017. priznala cijeli Jerusalem kao samo izraelski i iz Tel Aviva tamo preselila svoju Ambasadu.

Organizacija Ir Amim koja se protivi izgradnji stanova za jevrejske naseljenike, optužila je Vladu Izraela da pokušava da iskoristi priliku prije promjene administracije u Washingtonu da ostvari svoje građevinske projekte.

Zbog Bidenovog neslaganja, izgradnja u istočnom Jerusalemu je bila zamrznuta sve do 2016. godine kada je Trump postao predsjednik i tada je kontroverzni projekat Ramat Šlomo završen uz druge projekte u kvartovima u istočnom Jerusalemu.

Prošle godine je državni sekretar SAD Michael Pompeo rekao da SAD ne smatraju jevrejska naselja nelegalnim po međunarodnom pravu.

federalna.ba/Beta

Izrael Palestina SAD Joe Biden Donald Trump Michael Pompeo