"Odluku o ostavci donio sam samostalno"
(Izvor: Fena/Platforma X)

"Odluku o ostavci donio sam samostalno"

Doskorašnji direktor Sigurnosno informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin kazao je da je odluku o ostavici donio samostalno jer je smatrao kako nema pravo žrtvovati Srbiju zbog opstanka na toj funkciji.

Vulin je istaknuo kako je o svemu razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i da mu je Vučić  prepustio odluku te dodao kako nema sukoba između njega i srbijanskog predsjednika.  

"Godinu dana nisam nastupao u javnosti, jer direktor Sigurnosne agencije to ne može i ne treba raditi, ali sad se mogu oglašavati. Od prvog dana imenovanja mene za šefa počeli su pritisci. Ja sam odlučio podnijeti ostavku, nije predsjednik Vučić", rekao je Vulin.

Direktor srbijanske obavještajne službe Aleksandar Vulin stavljen je na listu osoba koje su pod sankcijama američke administracije zbog, kako se navodi, "umiješanosti u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije u vezi s narkoticima i zlouporabe javne funkcije".

Pored toga, američke vlasti tvrde da je Vulin zloporabio javnu funkciju te pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću kako bi se njegove "ilegalne pošiljke oružja transportirale preko granica Srbije, a Rusiji osiguravao "platformu za dalji, zlonamjerni utjecaj u regiji".

"Predsjednik Vučić i ja ne mislimo isto o svemu, ali se slažemo da Srbija mora da bude suverena, neutralna i da mora sačuvati dobre odnose s Rusijom i Kinom i sačuvati Republiku Srpsku", rekao je Vulin za TV Pink.

Vučić je ranije izjavljivao da protiv Aleksandra Vulina nisu uvedene sankcije zbog bilo kakvog kriminala ili korupcije, već da su sankcije uvedene zbog njegovog odnosa prema Rusiji.

Beogradski mediji su ranije javljali kako Vulin slovi kao jedan od vodećih Putinovih ljudi u Srbiji, što navodno nije po guštu ni samom Vučiću. Vulin je u objavi za medije naveo kako su "SAD i EU tražile njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji".

Vulinovu ostavku također su tražili sudionici prosvjeda "Srbija protiv nasilja" koji se održavaju diljem Srbije potaknuti ubojstvom devetero učenika i zaštitara u beogradskoj osnovnoj školi te osmero mladih u dva sela nadomak Beograda dan kasnije.

federalna.ba/Fena

Aleksandar Vulin ostavka sankcije
sankcije američke sankcije
0 12.04.2024 21:31
Mreža Crna lista sankcije
0 09.04.2024 21:44
Francuska zastupnik sankcije Izrael
0 03.04.2024 09:55
Latvija ostavka privatni avioni državna sredstva
0 29.03.2024 12:06