videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

"Odluka Schmidta o državnoj imovini dovela bi do odluke o samostalnosti RS"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne zakon o državnoj imovini BiH dovela do odluke Narodne skupštine RS o samostalnosti tog bh. entiteta.

"Svaki takav potez, poziv je nama da sazovemo sjednicu Narodne skupštine o samostalnosti Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci poslije sastanka najviših entitetskih zvaničnika sa direktorima javnih preduzeća RS. On je ocijenio da se "može očekivati da će nelegitimna struktura oko Christiana Schmidta pokušati da uradi nešto sa imovinom".

Dodik je rekao da su RS i Vlada RS "uradili uspješan posao u ovoj godini, ali da se ne žele prepustiti lošim namjerama stranaca da obesmisle RS".

"Ako se problematizuje imovina, problematizuje se Republika Srpska. Mi to nećemo dopustiti. Pozivam sve građane da zajedno proslavimo 9. januar, rođendan Republike Srpske", istakao je on. Dodao je da političko djelovanje vlasti RS treba da bude usmjereno ka jačanju sposobnosti da upravlja u kriznim vremenima, naglašavajući da je buduće djelovanje bazirano na pojačanom radu za stvaranje uslova za investicije.

Dalje ja najavio da RS neće predlagati niti birati sudije Ustavnog suda BiH.

"Pitanje o Ustavnom sudu postalo je najvažnije pitanje u BiH. Sve većinske odluke donose se protiv Srba i Republike Srpske. Racionalno je ne birati naše predstavnike u Ustavnom sudu i dati legitimitet za donošenje odluka protiv nas", ocijenio je Dodik.

Poslije penzionisanja Zlatka Kneževića, od naredne godine u Ustavnom sudu BiH neće biti nijednog sudije iz RS, dok je izbor drugog hrvatskog sudije zapeo u parlamentu Federacije BiH. Ustavni sud ima devet sudija, od kojih po dvoje bošnjačkih i hrvatskih sudija bira parlament Federacije BiH, dvoje srpskih sudija Narodna skupština RS i troje stranih sudija, koje imenuje Evropski sud u Strazburu.

Od 1. januara u Ustavnom sudu BiH biće samo šestoro sudija, pri čemu nijedan iz RS.

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik Christian Schmidt Republika Srpska Državna imovina
genocid negiranje genocida genocid u Srebrenici rezolucija Ujedinjene nacije Aleksandar Vučić Milorad Dodik
0 12.04.2024 20:46
Jelena Trivić Izborni zakon Milorad Dodik Narodni front
0 12.04.2024 19:13
NSRS Izborni zakon Milorad Dodik
0 11.04.2024 21:17
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 11.04.2024 20:13