Odluka CIK-a: Ponovo će se brojati glasovi za predsjednika RS-a
(Izvor: AA/Arhiva)

Odluka CIK-a: Ponovo će se brojati glasovi za predsjednika RS-a

Glasački listići za nivo predsjednika bh. entiteta Republike Srpske bit će ponovo brojani, odlučeno je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije.

CIK BiH je danas razmatrao prijedlog naredbe Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

“CIK je jutros održao kolegij na kojem je razmotrila primjedbe i prigovore na tok izbornog procesa u RS za predsjednika i potpredsjenika RS. Imali smo materijalne dokaze i video materijale gdje je nedvojbeno taj proces kontaminiran tako da nije moguće dati rezultate izbora. CIK je odlučio izdati naredbu: CIK po službenoj dužnosti glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši otvaranje vreća i prebroji glasačke listiće ponovo i listiće u Brčko Distriktu za predsjednika RS”, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Za ovakvu odluku glasalo je šest članova CIK-a, a protiv je bio Vlado Rogić. Rezultati u glavnom centru za brojanje biće javno objavljeni.

Podsjećamo, opozicione stranke su podnijele zahtjev CIK-u BiH za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika RS, na osnovu čega je zatraženo da se ponište i ponove izbori.

PDP i Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS-a, u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema preliminarnim podacima CIK-a, on ima veći broj glasova.

Opozicione stranke su održale i proteste zbog sumnje u rezultat izbora održanih 2. oktobra, ukazujući na mogućnost izborne krađe.

federalna.ba

CIK BiH prebrojavanje glasova predsjednik RS