Odgovor Britanije na pandemiju koronavirusa među najgorim u historiji
(Izvor: Neil Hall/AFP/Getty Images)

Odgovor Britanije na pandemiju koronavirusa među najgorim u historiji

Početni odgovor britanske administracije na pandemiju virusa korona bio je jedan od najtežih neuspjeha u sektoru javnog zdrastva, navodi se u izvještaju Komiteta za nauku i tehnologiju i zdravstvenu i socijalnu pomoć britanskog parlamenta.

U izvještaju koji su sastavili dvojica nekadašnjih ministara navodi se da je "fatalističkim" pristupom članova administracije i naučnika iznošene pretjerano visoke brojke umrlih.

U izvještaju se napominje da je kriza otkrila "velike propuste u mašineriji vlasti" jer državna tijela nisu razmjenjivala informacije od ključne važnosti a naučnim savjetima nedostajala je transparentnost, informacije od međunarodnih stručnjaka.

"Britanija je na početku pandemije prošla mnogo gore od ostalih država, djelimično zbog grupnog razmišljanja i namjerno sporog i postepenog pristupa. Britanija je među prvima razvila test na Covid 19 ali je `ispustila` to vodstvo i pretvorila ga u trajnu krizu", ističe se u izvještaju.

Prema navodima u izvještaju, posljedice su bile duboke "jer za zemlju sa stručnjacima svjetske klase za analizu podataka suočavanje sa najtežom zdravstvenom krizom bez ikakvih informacija za obradu je nezamisliv propust".

Britanski dnevnik "Guardian" podsjeća da premijer Boris Johnson nije naredio potpunu blokadu do 23. marta prošle godine ili dva mjeseca nakon što se komitet naučnih savjetnika sastao radi razgovora o krizi.

Izvještaj je zasnovan na izjavama više od 50 svjedoka, uključujući i bivšeg ministra zdravlja Matta Hancocka, glavnih naučnih i medicinskih savjetnika vlasti i vodećih članova radne grupe za vakcinaciju i državne zdravstvene službe za praćenje i testiranje. 

federalna.ba/Srna

Velika Britanija kriza koronavirus
papa Franjo Norveška Afganistan Velika Britanija
0 17.10.2021 16:34
Svijet koronavirus Covid19 pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi žrtve
0 17.10.2021 14:29
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus Slovenija oboljeli novozaraženi zaraženi
0 17.10.2021 13:42
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus Hrvatska oboljeli novozaraženi zaraženi
0 17.10.2021 13:38
koronavirus
0 17.10.2021 12:54