Odbrana Dodika podnijela žalbu Sudu Bosne i Hercegovine
(Izvor: Arhiva)

Odbrana Dodika podnijela žalbu Sudu Bosne i Hercegovine

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu Bosne i Hercegovine, koji je odbio premještanje procesa u nadležni sud u Banja Luku, izjavio je Dodikov branilac Goran Bubić.

Bubić je pojasnio i da žalba sadrži i proceduralni prigovor, koji se, između ostalog tiče, blagovremenosti prijedloga.

- Mi smo istakli četiri grupe izjava koje utiču na nezavisnost i nepristrasnost Suda BiH . rekao je Bubić novinarima u Banja Luci, prenosi Srna.

Ročište u predmetu protiv Dodika i v.d direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića  odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da taj predmet bude prebačen u Banja Luku.

Rok za izjašnjavanje Apelacionog vijeća Suda BiH o žalbi je 15 dana. Od odluke Apelacionog vijeća zavisi hoće li glavni pretres u predmetu Dodik-Lukić biti održan u Sarajevu ili Banja Luci.

Zahtjev odbrane za premještanjem procesa prethodno je odbilo Vanraspravno vijeće, neposredno prije prvobitno zakazanog glavnog pretresa. Na negativnu odluku, odbrana će se žaliti.

Na zvaničnoj stranici Suda BiH novi pretresa u procesu protiv Milorada Dodika i Lukića zakazan je za 20. decembar.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

federalna.ba/Fena

Milorad Dodik žalba Sud BiH