Odbijen zahtjev SNSD-a za poništenje naredbe o kontrolnom brojanju listića
(Izvor: Arhiva)

Odbijen zahtjev SNSD-a za poništenje naredbe o kontrolnom brojanju listića

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za poništenje naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra.

SNSD je Sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra, koja se odnosi na otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima za nivo predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta Republika Srpska, i predložio odgodu izvršenja osporenog akta.

Danas, 1. novembra Sud BiH je donio presudu kojom se odbija zahtjev SNSD-a za poništenje naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra.

Sud BiH u presudi pored ostalog navodi:

"Ocjenjujući osnovanost prigovora o nezakonitosti predmetne naredbe, ovo vijeće je prije svega razmatralo i imalo u vidu ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH u njihovoj ukupnosti, dakle, ne samo pojedine odredbe, nego cilj i smisao Izbornog zakona BiH i provedbenih propisa. Treba imati u vidu da Izborni zakon BiH, a ni podzakonski akti nisu ni regulirali upravo ovakvu situaciju koja je bila uzrok donošenja osporenog akta, pa kod takvog stanja stvari valja razmotriti preduzetu radnju u ukupnosti ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, prije svega odgovornosti ove komisije za cjelokupan izborni postupak. Preduzeta radnja izdavanja naredbe u već navedenim okolnostima, u cijelosti je u funkciji ispunjavanja osnovnog zadatka Centralne izborne komisije BiH, da utvrdi i objavi tačne i potpune rezultate izbora.“

Podsjećamo da je Sud Bosne i Hercegovine 26. oktobra donio rješenje kojim je odbijen i zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10. oktobra.

federalna.ba/AA

Sud BiH SNSD
Hazim Fazlović Sud BiH ratni zločini Brčko
0 02.12.2022 17:31
Nermin Nikšić BiH HDZ BIH SNSD
0 01.12.2022 10:15
Branko Perić Afera Respiratori Sud BiH
0 29.11.2022 17:03
Sud BiH Zijad Mutap i ostali Dženan Memić
0 24.11.2022 09:23
SDP BiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine SNSD
0 23.11.2022 19:34