"Od velikana jedino Španija nije razočarala"
(Izvor: Fena/Ilustracija)

"Od velikana jedino Španija nije razočarala"

Bivši napadač nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Elvir Bolić nije zadovoljan nogometom koji su do sada najbolje selekcije starog kontinenta prikazale na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Bolić u izjavi za Feni napominje da, osim nekoliko izuzetaka, većina mečeva na EP-u nije prikazala dovoljno zanimljiv, kretaivan nogomet, te da se većina reprezentacija odlučila na tvrdu igru, bez mnogo rizika i kreacija.

- Prve utakmice EP-a su nam dale nadu da ćemo gledati zanimljivo prvenstvo, međutim, ulaskom u eliminacionu fazu, to se promijenilo. Osim reprezentacije Španije, koja je po meni jedina prikazala gledljiv, napadački nogomet, smatram da su velike reprezentacije - favoriti, podbacili i da su neki od njih više zahvaljujući spletu sretnih okolnosti dospjeli do polufinala. To mislim na Engleze i Francuze, od kojih još uvijek očekujemo, ali i nadamo se, da će do kraja ovog takmičenja zaigrati na visokom nivou - objasnio je Bolić.

Smatra da se čak i ponajbolji igrač Evrope, Francuz Kylian Mbappe, uklopio u "sivilo" francuske selekcije, koja igra daleko ispod očekivanog nivoa, a drago mu je što se Nizozemska vratila na veliku scenu.

- Nekada se teško uklopiti u sistem jednog tima, ali mislim da su Francuzi razočarali igrama na ovom takmičenju. Previše je tu taktiziranja i što me najviše razočaralo kod velikih reprezentacija, kada bi došli do produžetka, izgledalo je da svi čekaju penale kako bi probali obezbijediti prolazak u idući krug takmičenja. Nizozemska je prijatno iznenađenje. Oni su veliko ime u nogometu, međutim dugo su imali krizu rezultata i sada konačno imaju dobru generaciju koja je spremna za velika takmičenja. Imali su sreće u žrijebu, ali pokazali su protiv Turske snagu da mogu ići do samog kraja - naveo je Bolić.

Dodao je da su ga najprijatnije iznenadile selekcije Gruzije i Turske, koje su pokazale da se mogu nositi sa svima i prikazale su veliki napredak u igri.

Prvo finale Evropskog prvenstva između Španije i Francuske igrat će se večeras od 21 sat  na Allianz Areni u Minhenu. Drugo polufinale između Engleske i Nizozemske na rasporedu je sutra u isto vrijeme. 

federalna.ba/Fena

Elvir Bolić EURO 2024 Španija
EURO 2024 Gareth Southgate ostavka
0 16.07.2024 12:30
EURO 2024 Thomas Mueller
0 15.07.2024 12:25
Španija EURO 2024 Nic Williams Lamin Yamala
0 15.07.2024 08:41
EURO 2024 Španija Engleska
0 14.07.2024 23:04