Od summita G7 do NATO-a: Ukrajina u fokusu razgovora
(Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET)

Od summita G7 do NATO-a: Ukrajina u fokusu razgovora

Svjetski čelnici, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak bi trebali napustiti samit Grupe sedam (G7) u Njemačkoj i otputovati u Španiju gdje će nastaviti  pritisak na Moskvu tokom NATO summita.

Čelnici G7 označili su ruski zračni napad koji je pogodio prepun trgovački centar u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini kao ratni zločin.

- Napadi na nedužne civile predstavljaju ratni zločin - kazali su u saopćenju osuđujući napad koji se dogodio u ponedjeljak i najavljujući da će ruski predsjednik Vladimir Putin i ostali biti pozvani na odgovornost za napad.

Ukrajina je optužila Rusiju za namjerno gađanje civila, a predsjednik Volodimir Zelenski nazvao ga je "jednim od najgorih terorističkih napada u evropskoj historiji" u obraćanju na Telegramu.

Dmytro Lunin, guverner regije Poltava u kojoj se nalazi Kremenčuk, rekao je u utorak da je broj poginulih porastao na 18 ljudi, javio je AFP.

Sánchez: Samit NATO-a pokazat će jedinstvo saveznika

Španski premijer Pedro Sánchez rekao je da samit NATO-a u Madridu koji počinje danas ima za cilj pokazati ujedinjeni front zapadnih saveznika u odbrani demokratskih vrijednosti suočenih s ruskom invazijom na Ukrajinu.

U intervjuu za The Associated Press (AP) ponovio je da Savez neće tolerirati nikakvu teritorijalnu agresiju na svoje članice ocjenjujući da je važno prenijeti poruku da su saveznici spremni odbraniti svaki centimetar savezničkog teritorija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, kaže Sánchez ne napada samo Ukrajinu nego ima namjeru destabilizirati i oslabiti sigurnost i prosperitet Evrope.

Sánchez je naglasio da je stoga osnovni cilj NATO samita poslati “poruku jedinstva u skladu s demokratijom, sigurnošću, međunarodnim poretkom, temeljenom na pravilima koja su, nažalost, Putin i Ruska Federacija raznijeli u paramparčad invazijom na Ukrajinu”.

Ključno pitanje bit će jačanje vojne prisutnosti NATO-a na istočnom krilu Saveza, kao i zadovoljenje zahtjeva Španije da ne ignorira nadolazeće prijetnje na južnoj granici saveza, posebno iz nestabilnih afričkih područja kao što je Sahel.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak da će Savez povećati veličinu svojih snaga za brzo reagiranje na 300.000 vojnika, a te snage trenutno imaju oko 40.000 vojnika.

Stoltenberg je također rekao da će saveznici razgovarati o tome kako odgovoriti na rastući uticaj Rusije i Kine u NATO-ovom "južnom susjedstvu".

Samit u Madridu, koji počinje službenom večerom u utorak nakon koje slijedi i rasprava u srijedu, najavljen je prije godinu dana s pogledom usmjerenim na novi “strateški koncept”, obnavljanje zavjeta članica NATO-a u desetljeću koji ocrtava prijetnje Savezu.

No nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, ključno pitanje postalo je podnošenje zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO-u što je razbjesnilo Rusiju.

Summit G7 - kojeg čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države - završava danas, a odmah poslije uslijedit će sastanak NATO-a u Španiji.

federalna.ba/Fena

G7 NATO Ukrajina