videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

Od rata do mira – studijska posjeta Unsko-sanskome kantonu

Da se u Bosni i Hercegovini kreiraju i lijepe priče, dokazuje ideja koja je ponovo ujedinila Kanton Sarajevo, Srednjobosanski i  Unsko-sanski kanton. Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo je u saradnji sa nastavnicima iz Unsko-sanskog kantona odlučio svojim učenicima kreirati učionice bez zidova u okviru studijskih posjeta kroz projekat „Od rata do mira“. 

Više od četiri hiljade srednjoškolaca iz Kantona Sarajevo do kraja maja bi trebalo posjetiti Unsko-sanski kanton. Prilika je ovo za praktično učenje na otvorenom, ali i stjecanje poznanstava.

„Stvaramo jedno novo okruženje, poticajno za učenike, da uče o historiji svoje domovine, da se na bolji način povezuju s njom, da uče o prirodno i kulturno-historijskom naslijeđu, ali istovremeno i njegujemo kulturu sjećanja“, kazala je Dina Memić, predstavnica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS-a.

Prema riječima profesorice historije Snježane Milunović, za dva dana posjetili su lokacija i spomenika iz bliže i recentnije historije, kao i srednjeg vijeka.

Kažu, očekivanja su ispunjena, a osim toga, učenicima iz nekoliko različitih srednjih škola iz Sarajeva ovo je prilika da saznaju nešto novo i jedni o drugima.

Na putu do Unsko-sanskog kantona i nazad učenici će biti u prilici posjetiti znamenitosti i u ostalim gradovima. Iako je saradnja urodila plodom, započela je kao ideja koja je krenula od – telefonskog poziva, a postavlja velika očekivanja.

„Mi smo Kanton jedan, pa bismo možda trebali i mi krenuti s tom pričom, da i mi budemo na ovakav način organizirani, da vodimo naše učenike i da budemo zaista iskreni i dobri domaćini kao što smo i do sad bili. Da li ćemo uspostaviti saradnju, institucija nek se dogovore, a mi ćemo uvijek širom otvoriti i vrata i srca“, poručuje Belmana Trivunić, profesorica geografije

Studijske posjete „Od rata do mira“ uveliko traju, a planirano je da svake sedmice druga skupina učenika stigne u Unsko-sanski kanton, sa glavnim ciljem – da kući ponesu samo lijepe uspomene.

federalna.ba

projekat "Od rata do mira" Od rata do mira studijska posjeta