Od ponedjeljka nova serija u večernjem terminu

Nakon britanske serije „Laž“, Federalna televizija u svom večernjem terminu od ponedjeljka do četvrtka najavljuje norvešku igranu seriju „Zemlja sreće“. U pitanju je dramska serija o vremenu početka masovne eksploatacije nafte u Norveškoj, koja govori o zapadnjačkom prosperitetu, naciji koja se mijenja, jednom gradu i četvero mladih ljudi koji su bačeni u vrtlog prilika. Sve se kreće, sve je novo, sjajno je, na trenutke zastrašujuće i prijeteće, nepoznato. Kako će se svi nositi s tim? 

Serija prati porodice i pojedince u Stavangeru koji od mirnog pomorskog grada postaje industrijsko središte države. Ljeto je 1969. u malom obalnom gradu u sjevernoj Evropi. Međunarodne naftne kompanije već godinama vrše probna bušenja, ali ništa nije pronađeno i u procesu su odlaska. Phillips Petroleum, međutim, ima ugovor za bušenje posljednje rupe. Stavanger živi od ribe, a Sjeverno more se prazni. Nešto se mora dogoditi. Grad je u krizi.

Noć prije Božića 1969. pali se plinska baklja na naftnoj platformi Ocean Viking. Nakon što Phillips Petroleum tamo otkrije najveći podmorski naftni bazen u historiji, za stanovnike ovog grada ništa više neće biti isto.

Pratimo četvero mladih protagonista neposredno prije prvog velikog nalazišta nafte u Norveškoj i kroz divlje okruženje koje slijedi. Četiri glavna lika su američki advokat Jonathan (27), Anna (19), sekretarica u uredu gradonačelnika, Christian (19), ronilac u Sjevernom moru koji potiče iz bogate porodice i Toril (17), radnica u tvornici ribljih konzervi čiji lik ima religijsku pozadinu. Priča se gradi oko ove četiri osobe i njihovih porodica, koji na različite načine predstavljaju aspekte društva i načina na koji se ono mijenja. Njihove su priče usko isprepletene, a na sve njih utječu društvene promjene do kojih je dovelo otkriće nafte: pojava socijalne države i jednakih prava, radna imigracija i gospodarski rast.

U glavnim ulogama: Anne Regine Ellingsaeter, Bart Edwards, Malene Wadel, Pia Thelta, Adam Fergus, Mads Sjogard Pettersen
Scenarij: Mette M. Bolstad
Režija: Petter Naess

zemlja sreće igrana serija state of happiness LYKKELAND