videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Od ove školske godine u Kantonu 10 online upis

Kanton 10 od ove školske godine kreće sa SUMIT eUpisima u svim srednjim školama. Tim povodom je u Livnu održana prezentacija i radionica za ravnatelje, SUMIT koordinatore i druge osobe koje će provoditi proces eUpisa. Radionici je prethodio sastanak predstavnika Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru te Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Kantona 10, na kojemu su dogovoreni završni koraci za aplikaciju.

Srednja ekonomska škola u Livnu prva je prestala s upotrebom dnevnika, a Kanton 10 bit će prvi među onima koji rade prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku da od ove godine počinje s online upisima.

Voditelj Službe za tehničku podršku SUMIT Josip Doko naglašava da da iduće godine kreću svi kantoni sa SUMIT eUpisima, osim HNK-a.

Riječ je o aplikaciji koja će učenicima završnih razreda osnovnih škola omogućiti jednostavan i brz online upis.

„Koliko čujem, u četiri koraka djeca će se prijaviti i u svakom momentu će vidjeti i kako stoje, odnosno kako su rangirani, što je svakako jedna dobra informacija“, govori Biljana Dumančić, ravnateljica Srednje škole Kupres.

Doko dodaje kako SUMIT eMaticu koriste dvije godine: „Sve svjedodžbe učenika se nalaze u našem sustavu, oni jednostavno sa nekoliko klikova mogu izvršiti online upis u školu. Smanjuje se nepotrebna dokumentacija i papirologija – i učenika i roditelja i škola“.

„Odluka o zanimanju u srednjoj školi naših učenika je jako važna, ali je jednako tako važno i da upisi budu transparentni i da djeca u svakom momentu znaju svoje bodove, rang listu na zanimanjima koja su izabrala. Mislim da je to, ipak, poprilično velik korak“, ističe Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta K10.

Veliki korak je bio i uvođenje eDnevnika, a iskustva su više nego pozitivna.

„Odlično! Gotovo svi profesori u našoj školi, nakon ove školske godine, ne bi se vratili na klasični dnevnik“, tvrdi Miroslav Ćurić, ravnatelj Srednje ekonomske škole Livno.

Među završnim koracima za realizaciju online upisa je i prezentacija aplikacije SUMIT eUpisi svim učenicima devetog razreda osnovnih škola na području svih šest lokalnih samouprava u Kantonu 10.

federalna.ba

eDnevnik eUpis Kanton 10