Vojska još u bolnici, doktori obećali da će ostati tu "do kraja"
(Izvor: Ilustracija/EPA)

Vojska još u bolnici, doktori obećali da će ostati tu "do kraja"

Visoki dužnosnik ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa kaže da izraelske snage i dalje djeluju u bolnici al-Shifa, najvećoj na teritoriji, nekoliko sati nakon što su u nju ušle u srijedu rano ujutro. Govoreći telefonom iz bolnice, Munir al-Boursh je rekao AP-u da su izraelski vojnici opljačkali podrum i druge zgrade, uključujući one u kojima se nalaze odjeljenja hitne pomoći i hirurgije.

“Oni su još uvijek ovdje... pacijenti, žene i djeca su užasnuti,” rekao je. Rekao je da su doktori obećali da će ostati uz svoje pacijente "do kraja". Al-Boursh je pozvao Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog križa da osiguraju siguran koridor za odlazak pacijenata, medicinskog osoblja i raseljenih porodica zarobljenih u ustanovi.

Al-Boursh je rekao da je izraelski zvaničnik razgovarao s njim telefonom u srijedu rano i zamolio ga da se pridruži snagama koje pretražuju objekat, ali je on odbio.

Izrael tvrdi da je njegova vojska isporučila medicinski materijal bolnici i navodi da Hamas upravlja komandnim centrom iz podruma kompleksa, što je Hamas negirao.

Reporter za BBC iz Gaze Rushdi Abualouf ranije je javio da je razgovarao sa novinarom koji se nalazi unutar bolnice Al-Shifa.

"Rekao mi je da su preko zvučnika vojnici IDF-a zatražili od svih muškaraca u dobi između 16 i 40 godina da napuste bolničke zgrade, osim hirurške i hitne pomoći, i dođu u dvorište bolnice", navodi Abualouf.

On je u svom javljanju dodao da su tokom proteklog sata izraelski vojnici pucali u zrak kako bi natjerali one koji su ostali unutar bolnice da izađu. Također je rekao da su instalirali uređaj za skeniranje i senzore i zatražili od svih muškaraca da prođu kroz njih.

BBC navodi da nije uspio nezavisno potvrditi navode dešavanja iz bolnice.

Crveni krst i Ujedinjene nacije (UN) izrazile su ogromnu zabrinutost nakon operacije izraelske vojske ; na bolnicu Šifa u Gazi."Užasnut sam izveštajima o vojnim akcijama na bolnicu Šifa u Gazi", napisao je na društevnoj mreži X šef hitnih humanitarnih operacija UN Martin Grifits.

"Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora imati prednost", dodao je zvaničnik UN i podvukao da "bolnice nisu bojno polje".

Međunarodni komitet Crvenog krsta i šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) izrazili su veliku zabrinutost zbog posljedica na medicinsko osoblje, pacijente i civile koji su našli utočište u bolnici. Crveni krst podsjeća da "pacijenti, medicinsko osoblje i civili moraju biti zaštićeni u svakom trenutku".

Šef SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus je naveo na mreži X da su "informacije o vojnom upadu u bolnicu Shifa duboko zabrinjavajuće". On je dodao da je SZO ponovo izgubila kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga izjavio je danas da se nastavlja vojna operacija u dijelu najveće bolnice u Pojasu Gaze, a da su "teroristi" i eksploziv eliminisani prije ulaska. Izraelska vojska je ranije saopštila da je u bolnicu, koju je opkoljavala u sklopu kopnene ofanzive protiv Hamasa, ušla rano jutros. Izrael tvrdi da je u bolnici komandni centar Hamasa.

Više od 11.000 Palestinaca, među njima dvije trećine žena i maloljetnika poginulo je u Gazi od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra, po podacima tamošnjeg ministarstva. Oko 2.700 se vode kao nestali.

U Izraelu je ubijeno više od 1.200 ljudi, većinom civila. Najviše žrtava je bilo u početnim napadima Hamasa kada je probijena granična ograda između Gaze i Izraela i oko 240 talaca odvedeno na tu palestinsku teritoriju.

federalna.ba/agencije

BBC reporter bolnica AlShifa
bolnica Gaza Ujedinjene nacije
0 21.02.2024 09:21
Centar za srce kantonalna bolnica Kantonalna bolnica Zenica bolnica Zenica
0 12.02.2024 17:46