Očekuje se učešće Đokovića i ruskih tenisera na Roland Garrosu
(Izvor: EPA-EFE/ALI HAIDER)

Očekuje se učešće Đokovića i ruskih tenisera na Roland Garrosu

Srbijanskom teniseru Novaku Đokoviću biće dozvoljeno da učestvuje na Roland Garrosu u Parizu čak iako nije vakcinisan protiv koronavirusa, sve dok situacija sa virusom u Francuskoj ostane stabilna, saopštili su danas organizatori.

Takođe i ruskim teniserima će biti dozvoljeno da igraju ali kao neutralni sportisti, zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Kako se navodi, u ovom trenutku ništa ne sprečava Đokovića da brani titulu na pariskom Grand Slam turniru.

Francuska je ove nedjelje ukinula mjere kojim se u većini okruženja zahtjeva nošenje zaštitnih maski, a nevakcinisanima se dozvoljava da se vrate u restorane, sportske objekte i druga mjesta.

"U ovom trenutku ništa ga ne sprečava da se vrati na teren", rekla je direktorka Roland Garrosa Amelie Moreusmo.

Đoković je u januaru deportovan iz Australije jer nije vakcinisan i nije branio titulu na prvom Grand Slam turniru u sezoni. On je rekao da ne želi da se vakciniše i da je spreman da propusti turnire na kojima je za učešće potreban dokaz o vakcinaciji.

Srbijanski teniser je osvojio dvije titule na Roland Garrosu, ima ukupno 20 Grand Slam trofeja, jedan manje od rekordera Španca Rafaela Nadala.

Predsjednik Teniskog saveza Francuske Gilles Moreton rekao je da bi francuske vlasti mogle biti prinuđene da uvedu nova ograničenja, ako se situacija sa virusom pogorša prije nego što počne Roland Garros 22. maja.

"Nije do nas. Danas postoji malo virusa koji se širi. Mi smo prilično sigurni da ćemo dobiti zeleno svjetlo, ali smo svi oprezni u vezi sa onim što se dogodilo u posljednje dvije godine", naveo je on.

Upitan da li će ruskim teniserima biti dozvoljeno učešće, organizatori su naveli da planiraju da poštuju odluku o suspenziji Rusije i Bjelorusije, ali da će njihovim igračima biti dozvoljeno učešće kao neutralnim sportistima.

Organizatori teniskih takmičenja osudili su rat u Ukrajini, otkazali sve manifestacije u Rusiji i Bjelorusiji i izbacili ih iz Davis kupa i Billie Jean King kupa, ali su objavili da teniseri iz tih zemalja od 1. marta mogu da se takmiče na ATP i WTA turnirima bez imena i zastave Rusije i Bjelorusije.

Organizatori Wimbledona razgovaraju sa britanskom vladom o tome da li treba dozvoliti učešće ruskim teniserima ako se ne distanciraju od predsjednika Vladimira Putina.

federalna.ba/Beta

sport tenis Roland Garros Novak Đoković Rusija
Rusija SAD sankcije Suleyman Kerimov
0 30.06.2022 21:37
Olaf Scholz Njemačka Rusija Ukrajina NATO Evropa
0 30.06.2022 21:13
sport
0 30.06.2022 20:17
Vladimir Putin Joko Widodo Indonezija Rusija
0 30.06.2022 19:07
sport Federalni radio
0 30.06.2022 17:19