Obustavljena potraga za trojicom francuskih alpinista nakon lavine na Himalajima

Obustavljena potraga za trojicom francuskih alpinista nakon lavine na Himalajima

Spasioci su u srijedu obustavili potragu za trojicom alpinista iz Francuske koji se vode kao nestali nakon što ih je zatrpala lavina na Himalaijima. Malo je nade da će ih spasilačke službe pronaći žive kada se potraga nastavi krajem ove sedmice, prenosi AFP.

Grupa alpinista pokušavala je da se popne na Mingbo Eiger, vrh visok 6.000 metara (19.700 stopa) u blizini Mont Everesta u Nepalu, a posljednji put su se čuli sa baznim kampom putem satelitskog telefona prije osam dana.

Loše vrijeme je otežalo napore da se lociraju alpinisti, a šerpa Ang Norbu, član tima za potragu i spašavanje, rekao je da je veoma moguće da je to područje zatrpao snijeg nakon lavine koji je visok kao petospratnica.

- Pošto nismo mogli da napredujemo u potrazi za nestalim planinarima, odlučili smo da prekinemo operaciju potrage. Nastavi ćemo za tri do četiri dana - rekao je on za AFP u utorak.

Trojica mladih alpinista, Thomas Arfi, Louis Pachoud i Gabriel Miloche, bili su dio ekspedicije od osam članova. Podijelili su se u dvije grupe kako bi se penjali na različite vrhove. 

Nepal, sa populacijom od skoro 30 miliona ljudi, ponovo se otvorio za turiste i ukinuo karantin za vakcinisane strance od septembra ove godine.

federalna.ba/Fena

potraga Himalaji nestali alpinisti