videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Obrtnička komora ohrabruje mlade da pokrenu vlastiti biznis i obrt

Većina mladih u Bosni i Hercegovini je u dilemi, otići ili ostati? Oni koji odluče ostati, zbog nezadovoljstva poslovnim prilikama, nerijetko se okreću pokretanju vlastitog biznisa.

Nakon nekoliko godina rada kao kuhar, te poslovnih angažmana u inostranstvu, 28-godišnji Emir Avdić iz Dubrava kod Tuzle odlučio se na pokretanje vlastitog malog biznisa. Istražujući upoređujući strana tržišta sa domaćim, u svoj kanton, ali i državu donio je nešto novo. U pitanju je kreativna ručna izrada tepiha tafting metodom.

„Smatrao sam da bi to bilo nešto novo za naše tržište i nakon godinu premišljanja, odlučio sam da tu ideju sprovedem u djelo“, priča Emir.

Ova metoda je zapravo hibrid starog tradicionalnog zanata izrade tepiha uz pomoć novih alata koji olakšavaju rad, ali koji ipak zahtijevaju preciznost, posvećenost, te oštro oko za detalje. Proces je izazovan, posebno jer u Bosni i Hercegovini ne postoje edukacije za ovu djelatnost.

„Radi se tako što se preko pištolja uvlači vuna i na samo platno prenosi na već iscrtane konture, poslije toga slijedi lijepljenje tepiha, šišanje i taj proces traje u ovisnosti od stepena zahtjevnosti samog tepiha sedam do deset dana“, objašnjava Emir.

Inače, na području Tuzlanskog kantona je registrovano oko 11.000 obrta, a sam proces registracije je pojednostavljen.

„Traje koji dan, ovisno o općini. Nakon toga slijedi izrada pečata, prijava za ID broj, klasifikacija djelatnosti, otvaranje računa u banci i fiskalizacija. U suštini, nije komplikovan proces“, pojašnjava Belma Mujkić, sekretar Obrtničke komore TK-a.

U ovom kantonu za sada prednjači grad Živinice, kada su u pitanju obrti i mali biznisi, a iz obrtničke komore ohrabruju mlade da se usude probati. Rizik postoji, ali trud se uvijek isplati.

„Kada ulazite u nešto novo, uvijek postoji rizik od nečega, da li će to se pokazati jako dobrim, ne znate šta da očekujete... Iako je bio veliki rizik, odlučio sam, želja je bila jača da pokrenem nešto svoje“, dodaje Emir Avdić.

Kreativnosti i volje kod mladih ne nedostaje. Ponekad je, čini se, potrebno samo malo vjetra u leđa i hrabrosti.

federalna.ba

mladi poslovna ideja obrt obrtnici
Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje Ujedinjene nacije mladi
0 18.06.2024 12:45
mladi zapošljavanje Mostar Sajam zapošljavanja
0 24.05.2024 13:48
HUB Sarajevo mladi Društvene mreže
0 24.05.2024 13:16