videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Obrtnici u KS-u strahuju od novog lockdowna

Protekli vikend obrtnicima u Kantonu Sarajevo nije bio prilika za odmor nego za dodatnu brigu. Od početka pandemije koronavirusa gospodarstvo se postupno urušava. Njihovi strahovi novim lockdownom su se ostvarili. Jedino se nadaju da će novo zaključavanje gospodarstva biti i posljednje. No, najnoviji trend povećanja broja zaraženih i loša epidemiološka situacija baš i ne idu u prilog optimizmu.
     
Obrtnici su tokom proteklog vikenda u Kantonu Sarajevo odmarali iako im odmor nije bio potreban. Zbog sve teže epidemiološke situacije na snazi je bio ponovo lockdown, a oni se nisu još oporavili ni od prošlogodišnjeg. 

"Uvođenje totalnog lockdowna bi bilo katastrofalno za sve privrednike na području KS-a", upozorava Naser Idrizagić, predsjednik Obrtničke komore KS-a.

A iz resornog kantonalnog Ministarstva privrednici su dobili ohrabrenje. Pomoć će dobiti. Pitanje je kad. Ako je suditi prema obećanjima, potrebno je samo aplicirati. Čak i ako zaključavanje Kantona potraje.  

"Fond za ublažavanje negativnih posljedica pandemije od 21 milion KM će biti u implementaciji u što skorije vrijeme. Sa ili bez lockdowna mi ćemo odrediti mjere kako pomoći privredi i to ćemo imati sigurno u mjesec dana ako dobijemo skupštinsku podršku", poručio je Adnan Delić, ministar privrede KS-a. 

Ako vikend iza nas bude samo uvertira za novo zaključavanje privrede na duži period u cijeloj BiH, nakon lockdowna obrtnici će doživjeti knockdown. Mnogima presudan.

"Ne očekujem da će se desiti u obliku kako je bilo prošle godine, a s obzirom i na izostanak vakcina moglo bi se desiti i da dođe do socijalnih nemira, a to ni jedna vlast ne želi sebi priuštiti", smatra ekonomski analitičar Damir Bećirović.

Ekonomska kriza uzrokovana zdravstvenom ne jenjava. Ipak, postoje još neki razlozi zbog kojih će se nadležni teže nego ranije odlučiti na duže zamrzavanje privrede. 

"Vidimo da niz lokalnih budžeta nije u ovoj godini predvidio stavku koja se odnosi za pomoć privredi u okviru pandemije i zato sumnjam, osim ako se ne desi katastrofalna situacija, da će doći do potpunog zaključavanja", dodaje Bećirović.

Posljedice prošlogodišnjeg zaključavanja mnogi su osjetili, prvenstveno u realnom sektoru gubitkom radnog mjesta. 

"Negativno poslovanje je uslovilo da se oko 30 posto objekata zatvori, da se otpusti skoro 30 hiljada radnika na nivou Federacije, a u KS-u 7-8 hiljada", navodi Idrizagić.

Osim neupitne pomoći, bh. ekonomija, za razliku od ekonomija zapadnih zemalja, ne može računati ni na brzi oporavak. U najboljem slučaju kada bismo pobijedili pandemiju, da bismo se vratili na nivo prije nje, prema procjenama ekonomista, trebale bi nam tri godine. Od Vlade KS očekuju se hitne, ali i konkretne mjere. Posebno kada je riječ o spašavanju privrede i očuvanja radnih mjesta.

federalna.ba

Kanton Sarajevo obrtnici lockdown
Sarajevo Kanton Sarajevo pucnjava
0 21.06.2024 08:36
Sarajevo Kanton Sarajevo navijači MUP KS
0 24.05.2024 22:38
Kanton Sarajevo Udruženje poslodavaca FBiH Udruženje poslodavaca KS
0 20.05.2024 18:56