Obrazovni serijal "Lovci na blago"

Novi edukativno-zabavni serijal „Lovci na blago“, koji Federalna televizija počinje emitirati nedjeljom u 11:25h, zapravo je svojevrsno istraživanje različitih oblasti bosanskohercgovačke kulture i umjetnosti. 

Kroz oprečno postavljene likove protagonista Dijane i Amara i na primjerima stručno odabranih konkretnih domaćih ostvarenja i lokacija od značaja, na duhovit, jednostavan i otvoren način tematizira se bh. kulturno naslijeđe i nastoji predstaviti savremena umjetnička scena.
Pratimo Dijanine i Amarove posjete brojnim kulturnim institucijama i razgovore sa prominentnim stručnjacima iz različitih umjetničkih oblasti, ali i ljudima koje svakodnevno srećemo na ulici, te na taj način upoznajemo historijske prilike i važna umjetnička ostvarenja domaće produkcije, ali i recentno stanje bh. kulturne scene. 

Šest epizoda serijala posvećeno je određenoj oblasti umjetnosti, pa su u okviru prve sezone zasebno tematizirani skulptura, slikarstvo, književnost i arhitektura, dok je posebna pažnja usmjerena na predstavljanje domaćih umjetnika i umjetnica.

Osnovna ideja je usvajanje novih znanja iz oblasti opće kulture, poticanje novih načina kritičkog promišljanja, te slobode izgradnje i izražavanja vlastitog stava.
Serijal „Lovci na blago“ vokabularom, obimom i konceptom izlaganja namijenjen je uzrastu koji je tek na početku procesa upoznavanja široke oblasti umjetničkog stvaralaštva uopće, ali će sigurno biti interesantan i svima ostalima kojima se na ovaj način pruža prilika da upoznaju izuzetne primjere domaćih umjetničkih ostvarenja o kojima se ne uči u školi.

Režiju potpisuje Saša Kaljanac, a kroz ovo uzbudljivo istraživanje vode vas sarajevski glumac Amar Čustović te scenaristica i autorica serijala, Dijana Čustović. 

lovci na blago program za djecu i mlade obrazovni serijal
lovci na blago Dan državnosti BiH
0 25.11.2021 09:58
lovci na blago
0 24.10.2021 11:33
lovci na blago
0 17.10.2021 12:01
lovci na blago arhitektura
0 10.10.2021 11:22
književnost lovci na blago
0 03.10.2021 11:36
lovci na blago
0 26.09.2021 11:46